Ansambel Cenacolo Musicale & Paolo Perrone, violina

Ansambel Cenacolo Musicale & Paolo Perrone
Ansambel Cenacolo Musicale & Paolo Perrone

Sobota   5. 9. 2020   20:00

Minoritski samostan v Piranu

Il violino sognante
Suoni e suggestioni italiane della prima metà del secolo XVIII.

Paolo Perrone, violina
Elisa la Marca
, teorba
Carlo Zanardi
, violončelo
Donatella Busetto
, čembalo

 

Program:

  • Giuseppe Tartini (1692-1770): Sonata št. 4 v h-molu
  • Antonio Vivaldi (1678-1741): Sonata I v g-molu za violino in basso op. 2
  • Giuseppe Tartini (1692-1770): Sonata št. 5 op. 2 v a-molu
  • Francesco Maria Veracini (1690 - 1768): Sonata VI v A-duru (iz zbirke Sonate Accademiche) op. 2 za violino solo

 

Ansambel Cenacolo Musicale

Ansambel Cenacolo Musicale je ustanovila Donatella Busetto s sodelovanjem nekaterih glasbenikov, ki so jim skupni profesionalen pristop, koncertna dejavnost in zanimanje za baročno zvrst. Repertoar ansambla sega od instrumentalne glasbe, sakralnih in posvetnih kantat skladateljev 17. in 18. stoletja, vse do avtorjev poznega baroka in zgodnjega klasicizma. Instrumentalne in vokalne skupine vključujejo solo vokalni repertoar z basso continuo, duete za sopran in alt z violinami in basso continuo, solo vokalni in godalni kvartet ter basso continuo, duet čembala, koncerte za solo inštrument in godala, vokalni kvintet ipd. Skupina je koncertirala po Italiji in v tujini nastopila na prestižnih festivalih: Dimanche Musique Corpataux-Friburgo, Anton Lucio Vivaldi-TS, Parco in Musica-Terni, Barocco di Viterbo, Barokko-Trento, Cusiano di Musica Antica-Lago d’Orta, Mittlefest-Cividale, Opera Barocca-Praga, Carniarmonie (UD), Pan Opera Festival di Panicale (PG), Vicenza in Lirica, Tartini festival. Novembra 2016 je ansambel pri založbi Arcana-Outhere izdal CD ploščo Duetti da camera Se con stille frequenti, kjer gostuje Sara Mingardo. CD plošča, ki je dostopna na vseh večjih digitalnih platformah, je požela odlične recenzije najpomembnejših italijanskih in tujih specializiranih revij, kot so L'Avant-Scène Opéra, Musica, Classic Voice, Amadeus in prestižne Gramophone.

 

Paolo Perrone, violina

Na Konzervatoriju S. Cecilia v Rimu je leta 1994 z odliko zaključil študij violine, leta 1996 pa študij komorne glasbe. Med leti 1999 in 2004 je študij sodobne violine in baročne violine nadaljeval pri mojstru C. Chiarappi na Conservatorio della Svizzera Italiana v Luganu in med leti 2007 in 2011 pri mojstru E. Onofriju na Conservatorio di Palermo.

Od leta 2005 se posveča izključno izvajanju zgodovinsko obarvanih repertoarjev iz 17. in 18. stoletja. Kot prvi violinist redno nastopa z vodilnimi baročnimi glasbenimi zasedbami iz Evrope, vključno z Il Giardino Armonico, Accademia Bizantina, Concerto Italiano, Concert des Nations, Divino Sospiro, Imaginarium, Concerto de' Cavalieri, Inseieme Strumentale di Roma, Concerto Romano, Enea Barock Orkester. Nastopa v najpomembnejših koncertnih dvoranah in festivalih starodavne glasbe v Italiji, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Portugalskem, v Španiji, na Poljskem, v Južni Koreji, Bolgariji, Kolumbiji, Malti, Ukrajini, Mehiki itd.

Posnel je številne albume in žive izvedbe za Naïve Records, Deutsche Harmonia Mundi, Sony Music, CPO, Fuga Libera, Brillant Classics, Radio della Svizzera Italiana (RSI), Radio Vaticana, Stradivarius, Rai International, Sky, Mezzo in Radio France.

Ustanovil je ansambel Il Sogno Barocco, kjer igra prvo violino in ga tudi vodi. Na konservatoriju L. Refice v Frosinoneu in na konservatoriju E. R. Dunija v Materi je poučeval mojstrske tečaje, na Accademia Musicale dell´Annunciata pa je bil povabljen kot mentor.