O festivalu

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Festival poteka vsako leto avgusta in septembra v čudovitem obmorskem ambientu, večinoma v Piranu in Kopru, vse od leta 2002. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov vedno znova navdušuje.

Izvajalci so vrhunski glasbeniki z vseh koncev sveta, ki sodelujejo s svetovno znanimi orkestri, kot npr. Berlinska filharmonija, orkester Academy of St. Martin in the Fields, London Symphony Orchestra, Camerata Academia Salzburg, Chamber Orchestra of Europe itd.

Od leta 2005 deluje tudi festivalski ansambel Il terzo suono, ki spremlja slovite soliste. Ansambel sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov, vsako leto pa se ansamblu pridužijo tudi slovenski poustvarjalci. Ansambel Il terzo suono predstavlja Tartinijevo glasbo tudi na drugih različnih festivalih in koncertih širom po Evropi in tako širi bogato izročilo Giuseppeja Tartinija.

V sklopu Tartini festivala potekajo tudi glasbeni večeri pod naslovom Tartini junior, kjer se predstavljajo mladi glasbeniki. Vsi, ki želijo izpopolniti svoje glasbeno znanje, pa so jim občasno na voljo tudi glasbene delavnice (masterclasses), na katerih poučujejo vrhunski svetovni glasbeniki.

Koncerte Tartini festivala snema tudi Radiotelevizija Slovenija, ki tako omogoči, da si lahko posnetke koncertov ogleda tudi širša publika prek televizijskih in radijskih programov.

Tartini festival vsako leto prinaša vrhunske, kakovostne koncerte, na katerih lahko prisluhnete glasbenikom z najboljšimi mednarodnimi referencami. V povezavi s slovensko glasbeno dediščino skladatelja Giuseppeja Tartinija stremi k širitvi obzorja in načrtno skrbi za ustrezno vrednotenje kulturne dediščine, ki nam jo slikovito ter radodarno ponuja že samo okolje. Festival vsako leto poskrbi tudi za predstavitev Tartinijeve violine, ki jo na koncertih igrajo izbrani svetovni violonisti.

Značilnost Tartini festivala je, da posebno pozornost namenja izvedbam glasbene literature baroka na izvirnih glasbilih in v zgodovinsko ustrezni interpretaciji literature 17. stoletja. Baročna glasbila predstavlja tudi kot aktualni instrumentarij s številnimi možnostmi uporabe v sodobni glasbi.

In nenazadnje: Tartini festival poteka v zgodovinskem in arhitekturnem biseru slovenske obale, v mestu Piran, ki je v celoti zavarovan kot kulturno-zgodovinski spomenik. 

Vabljeni na Tartini festival!