Trio Ventapano

Trio Ventapano
Trio Ventapano

Werner Neugebauer, violina
Firmian Lermer, viola
Heike Schuch, violončelo

Sreda 2. 9. 2015   20:00
Minoritski samostan v Piranu

Program:

  • Johann Sebastian Bach / Wolfgang Amadeus Mozart: Dve Fugi KV 404a. v d-molu in F-duru 
  • Dietrich Buxtehude: Sonata za violo in B.C. v D-duru 

Adagio - Allegro - Adagio - Presto - Allegro

  • Giuseppe Tartini: Piccola sonata za violino in violončelo v C - duru 

Cantabile andante - Allegro assai - Presto

  • Georg Friedrich Händel/Johan Halvorsen: Passacaglia za violino in violončelo 
  • Franz Schubert: Stavek za godalni trio v B-duru D 471 

-----------------------------------pavza-----------------------------------------------

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento za godalni trio v Es-duru KV 563

Allegro - Adagio - Menuetto. Allegretto Trio - Andante - Menuetto. Allegretto Trio I/II - Allegro

 

 

Werner Neugebauer

je rojen v Gradcu. Študiral je na Mozarteumu v Salzburgu pri profesorici Irmgard Gahl ter leta 1991 diplomiral z odliko in dobil posebno priznanje avstrijske vlade.

Študij violine je nadaljeval pri Ernstu Kovačiču na Dunaju. V tem času se je začel učiti   baročno violino in baročno izvajanje skladb pod vodstvom Nikolausa Harnoncourta, ki je tedaj poučeval na Mozarteumu.

Leta 1993 je postal član skupine Camerata Salzburg pod vodstvom Sandora Vegha. Od tedaj je igral z mnogimi uveljavljenimi mednarodnimi ansambli, kot so Klagforum z Dunaja, Hofmusik iz Salzburga, Concentus Musicus in Ensemble Baroque de Limoges. Werner je nastopil na mnogih festivalih po vsej Evropi, z glasbeniki, kot so Benjamin Schmid, Irena Grafenauer, Radovan Vlatković, Thomas Reibl, Sergio Azzolini, Pepe Romero, Michael Kofler, Hansjörg Schellenberger, Giuliano Carmignola in drugi.

Od leta 1993 poučuje na Mozarteumu, na salzburški univerzi, in sicer je začel kot asistent pri Irmgard Gahl, kasneje pa pri Benjaminu Schmidu in Lukasu Hagenu. Leta 2006 so mu na omenjeni ustanovi dodelili svoj razred.
Werner Neugebauer igra violino, ki jo je izdelal Francesco Rugieri leta 1696, za katere dolgoročno posojilo se zahvaljuje knezu Starhembergu.

Firmian Lermer, viola

Študiral je na Dunaju, pri Thomasu Kakuski in kvartetu Alban Berg. Pomembno so nanj vplivali G. Kurtag, S. Celibidache in S. Végh. Že vrsto let je solo violist v Camerati Salzburg, večkrat je bil tudi povabljen kot solo violist v Mozart Orchestru, Claudia Abbada v Bologni ter v komornem orkestru Mahler in Bavarski pokrajinski operi.

Leta 1996 je ustanovil godalni sekstet Hyperion Ensemble, ki je nastopil v mnogih pomembnih koncertnih dvoranah po vsem svetu. 
Kot solist je nastopal z Nemško komorno akademijo Neuss, Gruzijskim komornim orkestrom iz Ingoldstadta in Panonsko filharmonijo.
Trenutno poučuje na konservatoriju Haydn v Eisenstadtu in v Pokrajinskem konservatoriju v Innsbrucku.

Heike Schuch, violončelo

je rojena v Neussu, v Nemčiji, kjer je tudi začela igrati violončelo, ko je imela sedem let. Glasbeno šolanje je nadaljevala na Kölnski glasbeni univerzi, pri profesorici Mariji Kliegel, da bi nato postala učenka Enrica Bronzija na prestižni glasbeni šoli Mozarteum v Salzburgu. Pomembno je nanjo vplival študij s Clemensom Hagenom (kvartet Hagen) in izobraževanje pri Davidu Geringasu, Nataliji Gutman, Heinrichu Schiffu, Fransu Helmersonu in Arto Norasu.

Kot solistka in komorna glasbenica je bila gostja številnih festivalov po Evropi, Aziji, severni in južni Ameriki, nastopala pa je z glasbeniki, kot so Arto Noras, Pavel Vernikov,  Jörg Widmann, Tommaso Lonquich ter Jeffrey Swan.

Je tudi dobitnica številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Med njimi je nagrada njenega rojstnega mesta Neussa, nagrade Mednarodne poletne akademije v Salzburgu, in Evropska nagrada za mlade umetnike Evropskega sklada za kulturo “Pro Europe”.