I Solisti Veneti & Claudio Scimone

I Solisti Veneti
I Solisti Veneti


Sreda 30. 8. 2017   20:30

Cerkev sv. Jurija v Piranu

Koncert na Tartinijevi violini

V rojstnem mestu Giuseppeja Tartinija, "glasbenega mojstra narodov" 

 

Umetniško vodstvo: Claudio Scimone

 

Program:

  • Gioachino Rossini (1792 - 1868): Sonata št. 3 za godala v C-duru  
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Koncert Ddeest št. 3 za violino in godala 
  • Antonio Vivaldi (1678 – 1741): Koncert v d-molu za violo d'amore in godala  
  • Girolamo Salieri (1794 – 1838): Variacije na Rossinijevo temo za klarinet in godala 
  • Giovanni Bottesini (1821 - 1889): Variacije na Bellinijevo temo “Sonnambula” za kontrabas in godala
  • Giovanni Paisiello (1740 - 1816): Koncert za mandolino in godala v Es-duru 
  • Nicolo Paganini (1782 – 1840): Variacije na temo “Karneval v Benetkah” za violino in godala op. 10
  • Jean Baptiste Arban (1825 - 1889): Fantazija na temo iz Bellinijeve “Norme” za trobento in godala 

 

I Solisti Veneti

Orkester »I Solisti Veneti« je bil ustanovljen leta 1959, vse od takrat ga vodi Claudio Scimone. Za seboj imajo že skoraj 6.000 koncertov v več kot 90 državah, udeležbe na najpomembnejših mednarodnih festivalih, njihova diskografija šteje preko 350 naslovov, poleg tega pa imajo tudi bogato kulturno in promocijsko dejavnost.

Prejeli so najvišja svetovna priznanja, ki so pomembna v glasbenem svetu. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado “Una vita nella musica”, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in velja v Italiji za Nobelovo nagrado za glasbo.

Orkester je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras, June Anderson idr. Ponovno so oživili na stotine neznanih del, ki sodijo v italijansko glasbeno dediščino. Mnogi eminentni skladatelji naše dobe, kot npr. Ennio Morricone, so jim posvetili glasbena dela.

Da bi pokazali globoko povezanost beneške glasbe, arhitekture in likovne umetnosti, so posneli serijo pomembnih DVD-jev: “Le Stagioni di Vivaldi nelle Ville di Palladio” (Arthaus) in mnoge druge.

Evropski parlament je orkestru »I Solisti Veneti« podelil plaketo, ki jim priznava, da so “izjemni kulturni promotorji, ki segajo preko meja ”.

 

Claudio Scimone

Claudio Scimone

Je ustanovitelj in glasbeni direktor orkestra »I Solisti Veneti«. Debitiral je v londonskem Covent Gardnu z opero Ljubezenski napoj. Sodeloval je pri operah, koncertih in posnetkih z nekaterimi najpomembnejšimi svetovnimi ustanovami. Claudio Scimone je tudi častni direktor orkestra Gulbenkian iz Lizbone.

Z nepozabno prvo moderno izvedbo dela “Orlando Furioso” (Besneči Roland) z Marilyn Horne in Victorio de Los Angeles, ki jo je režiral Luiggi Pizzi, je svetu predstavil pomembnost Vivaldijevih del za gledališče. Dirigiral in posnel je prve moderne celostne izvedbe številnih oper pomembnih skladateljev. Z Londonsko filharmonijo je ustvaril prvi in edini svetovni posnetek glasbenega dela Muzia Clementija.

Veliko se posveča glasbenemu izobraževanju mladih. Tudi zato mu je Predsedstvo Republike Italije podelilo najvišje priznanje italijanske države. Univerza v Padovi pa mu je pred kratkim podelila častno diplomo.