Tartini junior - Katja Porovne Silič & Stojan Kuhar

Katja Porovne Silič
Katja Porovne Silič

Sreda   4. 9. 2019   19:00

Atrij Pretorske palače, Koper

 

Program:

 • B. Piris: Valse de Septembre  
 • F. Chopin: Valse v h – molu, op. 69/2 (kitarski duo)
 • J. S. Bach: Preludij iz Suite za violončelo, BWV 1007
 • A. Barrios Mangore: Vals op. 8, no. 3
 • A. Srebotnjak: Due Movimenti
 • J. Turina: Sevillana (Stojan Kuhar, kitara)
 • S. Myers: Cavatina
 • C. Machado: Pacoca (kitarski duo)
 • J. K. Mertz: Scherzo

An die Entfernte

Tarantelle

 • R. R. Baldani: Galeb

Intermezzo

La nostalgia (Katja Porovne Silič, kitara)

 • C. Domeniconi: Circus music

-The Fire Brigade "On Ice"

-Spanish Riders on Greek Horses (kitarski duo)

 

Katja Porovne Silič, kitara

Katja Porovne Silič je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Universität für Musik und darstellende Kunst na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo.

Solistično in v komornih zasedbah koncertira doma in v tujini, med drugim tudi v okviru raznih koncertnih ciklov in glasbenih festivalov. Nastopila je v različnih komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki (Andrej Grafenauer - kitara, Jasna Nadles - flavta, Karmen Pečar - violončelo, Claudi Arimany - flavta …). S pihalnim orkestrom Logatec je izvedla Rodrigov koncert za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez v Logatcu in Ljubljani in v okviru festivala Mid Europe (Schladming, 2006) v Avstriji.

V letih 1992, 1993, 1994 je osvojila najvišja mesta na tekmovanjih »Mladih glasbenikov Slovenije«. Uspešno se je udeležila tudi mednarodnih kitarskih tekmovanj, kjer je prejela več nagrad. Najpomembnejše med njimi so:

 • Rust, Avstrija, 1999 (»Nikita Koshkin«) - 3. nagrada,
 • Mottola, Italija, 1999 (»Citta di Mottola«) - 4. mesto,
 • Granada, Španija,1999 (»Paco Santiago Marín«) - častna nagrada (Mención Honorifica execuo),
 • Dunaj, Avstrija, 1999 (»Forum Gitarre 99«) - 1. mesto in 2. nagrada.

Sodelovala je pri kompaktni plošči »Hymnus Carniolis« v okviru projekta slovenskih študentov glasbe na Dunaju (»Mi Dunaj Vam«), 1999.

S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Prvo leta 2000 z deli F. Sora in J. K. Mertza, drugo pa oktobra 2001 z deli Strajnarja, Staniča, Šavlija, Pierra-Petita in Castelnuova-Tedesca.

Septembra 2009 je izšla kompaktna plošča skladatelja Aleša Strajnarja, za katero sta s prof. Andrejem Grafenauerjem posnela Sonato za dve kitari št. 1.

Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Stojan Kuhar

Stojan Kuhar, kitara

Kitarist Stojan Kuhar je po končani glasbeni šoli v Trbovljah dokončal srednje glasbeno izobraževanje v Celju. Po uspešno opravljeni maturi študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Katji Porovne Silič.

Svoje znanje izpopolnjuje na kitarskih seminarjih doma in tujini pri priznanih mojstrih kitare, kot so Andrea de Vitis, Paolo Pegoraro, Gabriel Bianco, Laura Young, Brian Head idr.

Uspešno se je udeleževal številnih glasbenih tekmovanj; prejel je srebrno priznanje na državnem tekmovanju TEMSIG, osvojil prvo mesto in prejel zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirél v kategoriji brenkal, osvojil prvo nagrado in zlato priznanje na tekmovanju Dnevi kitare v Krškem, drugo nagrado in srebrno priznanje na Concorso Enrico Mercatali v Gorici (ITA) ter srebrno priznanje na tekmovanju Zagreb Guitar Festival.

Večinoma nastopa kot solist, večkrat pa je že nastopal tako v komornih zasedbah, kot tudi solist v kitarskem orkestru (GŠ Celje, Zagreb Guitar Festival, Festival kitare Postojna, AG Ljubljana).