Novi komorni orkester Ferruccio Busoni

Salvatore Accardo (violina)
Salvatore Accardo (violina)

Sreda 26. 2. 2020   20:00

Gledališče Tartini, Piran

 

Slovesni koncert ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija
Organizator: Tartini 250

Umetniško vodstvo: Massimo Belli
Solist: Salvatore Accardo (violina)

Program:

 

 

Novi komorni orkester Ferruccio Busoni

 

Ansambel z dolgoletno tradicijo je leta 1965 ustanovil Aldo Belli. Gre za enega od prvih komornih orkestrov, nastalih po drugi svetovni vojni v Italiji, in najstarejši v Furlaniji – Julijski krajini. Sestavljajo ga priznani instrumentalisti, zmagovalci mednarodnih tekmovanj, ki so skrbniki glasbene zapuščine zasedb Trio di Trieste in Quartetto Italiano, katerih učenci so bili. Leta 2005 in 2010, ob 40. in 45. obletnici orkestra, so organizirali nekaj koncertov, na katerih je nastopil tudi svetovno znani violinist Salvatore Accardo.

Orkester je posnel 16 plošč pri založbah Velut Luna, Concerto Classics, Brilliant Classics, Warner Classics in Amadeus. Na ploščah so predstavili mnoge prvič posnete skladbe pomembnih skladateljev.

Marca letos je revija Amadeus izdala CD ploščo z dvema, prvič posnetima koncertoma Giuseppeja Tartinija, izvajalci pa so seveda orkester Busoni ter Laura Marzadori.

Novi komorni orkester Ferruccio Busoni

 

Massimo Belli se je začel učiti violino z očetom, izobraževanje pa je nadaljeval pri Brunu Polliju. Diplomiral je z najvišjimi ocenami pod mentorstvom Renata Zanettovicha na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah. Svoje znanje je izpopolnjeval na tečajih v Fiesolah, z zasedbo Trio di Trieste in Pierom Farullom ter na Accademia Chigiana v Sieni, pri Henryku Szeryngu. Dve leti je bil učenec pri Salvatoreju Accardu na akademiji W. Stauffer v Cremoni. Osvajal je nagrade na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot šestnajstletnik pa je debitiral v gledališču Politeama Rossetti v Trstu za Società dei Concerti. Nastopal je kot solist in vodil orkestre v največjih koncertnih dvoranah Evrope, nekdanje Sovjetske zveze, Turčije in Južne Amerike. Izvajal je najpomembnejše koncerte violinskega repertoarja v spremstvu priznanih orkestrov in bil koncertni mojster Italijanskega mladinskega orkestra, orkestra Busoni, orkestra Haydn Philharmonie in prva violina ter dirigent orkestra Virtuosi dell’Ensemble di Venezia.

Tržaški skladatelj Giulio Viozzi je Massimu Belliju posvetil skladbo »Tema variato« za solo violino, ki jo je izdala založba Pizzicato.

Snemal je za državno radiotelevizijo v Italiji, v nekdanji Sovjetski zvezi, Nemčiji, Jugoslaviji, Braziliji, Avstriji ter izdal plošče pri založbah Sipario Dischi, Nuova Era, Tirreno Editoriale. Trenutno snema plošče za založbe Concerto Classics, Brilliant Classics in Warner Classics.

Študiral je dirigiranje pri Aldu Belliju in Julianu Kovatchevu, danes pa je dirigent Novega komornega orkestra Ferruccio Busoni. Je profesor violine na tržaškem glasbenem konservatoriju, poučeval pa je tudi na šoli UWC Adriatic, na mednarodnih tečajih v mestu Cividale. Med drugim vodi tudi tečaje violine na Kraljevskem konservatoriju v Murciji (Španija), na visoki šoli za glasbo v Mannheimu in Akademiji za glasbo v Talinu.