Beneški baročni orkester & Giuliano Carmignola, violina

Venice Baroque Orchestra
Venice Baroque Orchestra

Četrtek 20. 8. 2020  20:30

Cerkev sv. Jurija, Piran

Otvoritveni koncert

Solist: Giuliano Carmignola (violina)

Program:

  • Francesco Saverio Geminiani (1687 – 1762): Concerto grosso v d-molu “La follia”
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata a quattro v D-duru za godala in b.c. št. 3
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Koncert v h-molu za violino, godala in b.c., D 125
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Koncert v A-duru za violino, godala in b.c., D 96

 

Beneški baročni orkester

Beneški baročni orkester, ki ga je leta 1997 ustanovil čembalist in raziskovalec Andrea Marcon, velja za enega najodličnejših sestavov, ki se posvečajo izvajanju koncertne in operne glasbe 17. in 18. stoletja. Pod Marconovim vodstvom orkester na sodoben način oživlja pozabljene mojstrovine tega zgodovinskega obdobja, in sicer dela Cavallija, Vivaldija, Benedetta Marcella, Boccherinija, Cimarosa in Galuppija. Orkester si je mednarodno prepoznavnost in ugled pridobil na številnih gostovanjih po Severni Ameriki, Evropi, Južni Ameriki, Japonskem, Koreji, Tajvanu in Kitajskem. Koncertna sezona letošnjega leta vključuje turnejo po Severni Ameriki z mezzosopranistko Anno Hallenberg, gostovanja po Evropi s sopranistko Julio Lezhnevo in Andreo Marconom, koncerte po Nemčiji s kontratenorjem Valerjem Sabadusom in Andreo Marconom, turnejo po Španiji z violinistom Giulianom Carmignolo in koncerte po Evropi z mandolinistom Avijem Avitalom. Med najpomembnejše dosežke orkestra sodijo obsežne turneje po Evropi, Severni Ameriki in Aziji z violinistom Giuliuanom Carmignolo, Philippom Jarousskyjem, Magdaleno Kožená, Anno Hallenberg, Patricio Petibon, Francom Fagiolijem in Avijem Avitalo ter premierno odigran koncert za violino The American Four Seasons Philipa Glassa.

Beneški baročni orkester se lahko pohvali tudi z obsežno diskografijo pri založbah Sony in Deutsche Grammophon. Prvotne CD plošče, izdane pri založbi Sony z gospodom Carmignolo, vključujejo The Four Seasons, predhodno neobjavljene Vivaldijeve koncerte in zbirko Bachovih arij z Angeliko Kirchschlager. Po svetovni premieri predstavitve posnetka Andromeda liberata za DG so sledili koncerti za violino z Giulianom Carmignolo; Vivaldijeve simfonije in koncerti za godala; Vivaldijevi moteti in arije s sopranistko Simone Kermes, dva albuma z M. Kožená, arije Händla in Vivaldija; Vivaldijevi koncerti za violino z V. Mullovo in gospodom Carmignolo ter italijanske arije z P. Petibonom. Orkester se lahko pohvali tudi z nagradami, in sicer je za posnetek koncerta Vivaldija z mandolinistom Avijem Avitalom prejel nagrado Echo Classic 2015, za album arij Porpora s Philipom Jarousskyjem pa so bili nominirani za nagrado Grammy. Najnovejša plošča orkestra, ki vsebuje Tartinijeve koncerte za violino z violinistko Chouchan Siranossian pod taktirko Andrea Marcona, je februarja 2020 izšla pri založbi Alpha.

Giuliano Carmignola, violina

Giuliano Carmignola

Rodil se je v Trevisu. Svojo študijsko je pot začel pri očetu, nato je študiral pri Luigiju Ferru, Nathanu Milsteinu in Francu Gulliju na Akademiji Chigiana in Henrykom Szeryngom na Ženevskem konservatoriju. Kariero je začel kot solist pod taktirko dirigentov Claudia Abbada, Eliaha Inbala, Petra Maaga in Giuseppeja Sinopolija in nastopal v vseh najprestižnejših koncertnih dvoranah po vsem svetu. Sodeloval je z dirigenti, kot so Umberto Benedetti Michelangeli, Daniele Gatti, Andrea Marcon, Christoph Hogwood, Trevor Pinnock, Franz Brüggen, Ivor Bolton, Richard Egarr, Giovanni Antonini, Ottavio Dantone idr. Med njegove najpomembejše dosežke sodijo sodelovanje z Virtuozi Rima v sedemdesetih letih 20. stoletja in sodelovanja z orkestri: Orchestra da Camera di Mantova, Sonatori della Gioiosa Marca, Venice Baroque Orchestra, Orchestra Mozart, Orchestre des Champs Elysées, Kammerorchester Basel, Il Giardino Armonico, Zürich Chamber Orchestra, Academy of Ancient Music, Orchestre de Chambre de Paris, Concerto Köln, Accademia Bizantina idr. Njegova diskografska dejavnost je prav tako obsežna. Snemal je pretežno za Sony Classical in Deutsche Grammophon. Najnovejša stvaritev, Sonate in Partite BWV 1001-1006 J. S. Bacha, je izšla leta 2018 za založbo Deutsche Grammophon. Poleg omenjenih je posnel številne CD plošče za založbi Erato in Divox Antiqua. Njegovi posnetki so prejeli veliko mednarodnih nagrad. Poleg koncertnega udejstvovanja je več let poučeval na glasbeni akademiji Chigiana v Sieni in na Hochschule v Luzernu. Prejel je naziv akademika "Royal Philharmonic Academy of Bologna" in "Academician of Santa Cecilia."

 

Koncert poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.