Ansambel Nemške komorne akademije iz Neussa

Ansambel Nemške komorne akademije iz Neussa
Ansambel Nemške komorne akademije iz Neussa

Sobota 22. 8. 2020   20:30

Minoritski samostan v Piranu


Vesna Stanković, violina
Amane Horie, violina
Danka Nikolić, Andres Mehne, viola
Milan Vrsajkov, Ema Grčman, violončelo

 

Program:

  • Giuseppe Tartini (1692-1770): Sonata Piccola za violino in violončelo št. 29 v C-duru
  • Ludwig van Beethoven (1770-1827): Duo za violo in violončelo WoO 32 v Es-duru
  • Giuseppe Tartini (1692-1770): Sonata Piccola za violino in violončelo št 10 v B-duru
  • Pjotr Iljič Čajkovski (1840-1893) Spomin na Firence za godalni sekstet op. 70

 

Nemška komorna akademija Neuss (DKN)

S kombinacijo entuziazma in predanosti ustvarja dih jemajoče predstave, ki jih uvrščajo med "vodilne komorne orkestre v Nemčiji", kot je zapisala nemška glasbena revija "das Orchester".

Ključnega pomena pri komorni akademiji je odkrivanje glasbe kot skupnega jezika. Člani orkestra, ki prihajajo iz dvajsetih različnih držav, so razvili globoko medsebojno razumevanje, ki se zrcali v ustvarjanju edinstvenega zvoka, tako v studiu kot na odrih po vsem svetu. Njihov obsežen repertoar sega od baroka, avantgarde do jazza.

Nizozemska violinistka Isabelle van Keulen, ena največjih sodobnih violinistk, je umetniška vodja na akademiji od leta 2017. Orkestru so dirigirali Andrey Boreyko, Krzysztof Penderecki, Alexander Lonquich, Lavard Skou Larsen ter Lord Yehudi Menuhin v zgodnjih letih orkestra. Od marca 2019 je glavni dirigent akademije avstrijsko-madžarski violinist in dirigent Christoph Koncz.

Orkester je pred kratkim zaključil turneje v Južni Ameriki, Španiji, na Finskem in Poljskem. Zdaj potekajo priprave na koncerte v Franciji in na Kitajskem, skupaj s številnimi gostovanji na znanih festivalih. Nekateri mednarodni solisti, ki redno igrajo z orkestrom, so Kolja Blacher, Marc Coppey, Henning Kraggerud, Carolin Widmann, Guy Touvron, Philippe Cassard, Alexander Lonquich in tenorist Juan Diego Flórez, ki je spremljal nemški komorni orkester na njihovem debitantskem nastopu v Théâtre des Champs-Élysées.