Gal Golob - violončelo, Jernej Vindšnurer - kontrabas, Samo Hude - klavir

Jernej Vindšnurer
Jernej Vindšnurer

Ponedeljek  31. 8. 2020     19:00

Atrij Pretorske palače, Koper

Program:

  • Jazz improvizacije na teme Tartinijevih skladb

 

Jernej Vindšnurer

Z glasbo se je začel ukvarjati pri sedmih letih. Sprva je opravil nižjo glasbeno šolo za klavir pri prof. Meti Novak, zatem pa še nižjo glasbeno šolo za kontrabas pri prof. Georgeju Malkoču.

Leta 2014 je bil sprejet na konservatorij za glasbo in balet, smer jazz kontrabas. Med študijem na konservatoriju je z zasedbo Jazzed marca 2016 zmagal na državnem tekmovanju Temsig, mesec kasneje pa je z isto zasedbo osvojil tudi glasbeno tekmovanje (jazz skupina) v Trevisu.

Sodeloval je z Big bandom RTV Slovenije v sklopu »mladi jazzisti«. Poleg skupine Jazzed je član big banda konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, skupine Mencarija, Summertime quintet, Wild cats, Mr. J. V. trio... Doslej je odigral več kot 400 koncertov in predstav.

V letih 2016-2017 je sodeloval pri poletnem gledališču Studenec, kjer je igral v skupinah pod okriljem priznanega slovenskega glasbenika Slavka Avsenika ml. Redno sodeluje tudi kot substitut Godbe Domžale in se udeležuje strokovnih delavnic: Jazz kamp Kranj (2015) ter Jazzinty-Novo Mesto (2016, 2017, 2018).

Izobraževal se je pri svetovno znanih glasbenikih: Aleš Avbelj, Paul Berner, Linda Oh, David Binney, Joe Sanders, Myles Sloniker, Kaspar Vadsholt, Jim Snidero, Goran Kostić ... Leta 2018 je svoje šolanje na konservatoriju za glasbo in balet, pod okriljem prof. Roberta Jukiča, končal z odlično opravljeno maturo, leto poprej pa maturo na gimnaziji Poljane. Šolanje nadaljuje na akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu, pri svetovno priznanem kontrabasistu in pedagogu Mortenu Ramsbølu.

Že v prvem letu šolanja na univerzi v Grazu je s skupino Wild cats osvojil prvo nagrado ter posebno priznanje za doseženih vseh 100 točk na tekmovanju TEMSIG 2019, v kategoriji jazz komorne skupine. Individualno se je izkazal tudi na tekmovanju Marianne Mendt. Leta 2020 je v solistični kategoriji na tekmovanju TEMSIG, v kategoriji do 22 let, osvojil prvo mesto. Prejel je tudi nagrado za najboljšo izvedeno obvezno skladbo ter skladbo slovenskega skladatelja, skladbo Halb Neun, ki je hkrati njegova avtorska skladba.

Poleg tekmovanj in šolskih obveznosti redno nastopa na mednarodni sceni: Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Češka, Nemčija... Nastopal je s svetovno priznanimi glasbeniki, kot so: Max Grosch, Chicco Renato, Ricki Malet, Christian Havel, Anil Bilgen, Lajos Toth, Ratko Divjak, Stane Hebar, Borut Rampih...

 

Gal Golob

Gal Golob je začel igrati violončelo pri šestih letih na Nižji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, pri prof. Milanu Vrsajkovu. Leta 2012 je osvojil drugo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG, kategorije 2000/2001, kot najboljši svoje generacije.

Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana se je med leti 2015 in 2019 kot violončelist izobraževal pri prof. Karmen Pečar Koritnik ter kot jazz kontrabasist pri prof. Robertu Jukiču. Udeležuje se tudi seminarjev mnogih svetovno priznanih violončelistov, kot so Wen Sinn Yang, Reinhardt Latzko, Torleif Thedeen, Martin Ostertag, Jaka Stadler, Marko Ylönen, Giovanni Gnocchi, Russel Hall, Emmet Cohen, Žan Tetičković, Joe Sanders, Jure Pukl, Reggie Washington, Seamus Blake, Melissa Aldana, Joel Ross, Kaja Draksler, Peter Evans, Doug Hammond, Gregory Hutchinson in drugi.

Leta 2017 je na mednarodnem tekmovanju violončelistov Petar Konjović v Beogradu dosegel tretjo nagrado. Leta 2018 je na državnem tekmovanju TEMSIG dosegel srebrno plaketo. Nastopal je v mnogih državah - Madžarska, Liechtenstein, Avstrija, Nemčija, Srbija in na festivalih, kot so Allegro Vivo festival, Festival Bled, Cellofest, Jazz Festival Ljubljana, Ljubljana Festival ter v ustanovah Cankarjev dom, Slovenska Filharmonija, Akademija v Liechtensteinu, graški Konservatorij in pa tudi jazz klubi Gajo, Prulček, SOHO, Kulturpalast Linden...

Redno igra v različnih zasedbah – Cello attacca! (ansambel violončel); duo Čemomka je duo projekt s harmonikašem Nejcem Poljancem. Redno ima jazz koncerte v Prulčku ter Gajotu z mnogimi različnimi zasedbami študentov in dijakov jazza. Veliko se ukvarja tudi s prirejanjem in pisanjem lastnih skladb.

Trenutno opravlja drugi semester na Höchschule für Musik, Theater und Medien v Hannovru, kjer se izobražuje kot jazz violončelist ter kontrabasist pri prof. Stephanu Braunu.

 

Samo Hude

Perspektivni mladi jazzovski pianist Samo Hude, ki trenutno študira na slovitem Jazz Institutu v Berlinu, je svojo glasbeno pot začel v glasbeni šoli Kranj. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je pobližje spoznal jazzovsko kulturo in improvizirano glasbo. Trenutno se uveljavlja tako na domači kot tuji jazzovski sceni. Je dobitnik številnih državnih in mednarodnih nagrad tako iz vrst klasične kot tudi jazzovske glasbe.