Erich Höbarth - violina, Erich Oskar Hütter - violončelo, Janna Polyzoides - klavir

Erich Höbarth - violina
Erich Höbarth - violina

Sreda   2. 9. 2020   20:00

Minoritski samostan v Piranu

Program:

  • Giuseppe Tartini (1692 - 1770): Sonata v a-molu op. 2 št. 5 za violino in b.c.
  • Franz Schubert (1797-1828): Trio v Es-duru za klavir, violino in violončelo, op. 100 (D 929)

 

Erich Höbarth, violina

Rodil se je leta 1956 na Dunaju. Violino je študiral pri G. Biedermannu, F. Samohylu in Sándorju Véghu. Med leti 1978 in 1980 je bil član legendarnega Vegh kvarteta, nato koncertni mojster Dunajskega simfoničnega orkestra. Vse od leta 1987 je prva violina Dunajskega godalnega seksteta in Quatuor Mosaiques, ki v svojem žanru velja za pionirja zgodovinske uprizoritvene prakse. Höbarth je poučeval violino in komorno glasbo na glasbeni univerzi v Gradcu in na Dunaju, od leta 2013 pa je profesor violine na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost HMT v Leipzigu. Kot solist in koncertni mojster je nastopil v Concentus Musicus Nikolausa Harnoncourta in v Capella Andrea Barca Andrasa Schiffa. Za številne albume je bil nagrajen, med drugim je prejel nagrado Gramophone za Haydnove op. 20 in op. 33 s Kvartetom Mosaiques.

 

Erich Oskar Hütter, violončelo

Študiral je s Hildgundom Poschem na glasbeni univerzi v Gradcu in z Reinhardom Latzkom na glasbeni akademiji v Baslu v Švici, kjer je leta 1999 diplomiral. Študij je nadaljeval z izjemnim čelistom Janosem Starkerjem na Indiana University in z Ralphom Kirshbaumom na Royal Northern College of Music v Manchestru. Kot solist je nastopal v najprestižnejših koncertnih dvoranah, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Mozarteum v Salzburgu, Bruknerhaus v Linzu, Beethoven-Haus v Bonnu, Bohuslav Martinu v Pragi, Kraljevi grad v Varšavi, dvorana Lisinski v Zagrebu in Kennedy Center ter Kongresna knjižnica v Washingtonu.

 

Janna Polyzoides, klavir

Rodila se je v Gradcu, živi na Dunaju. Študirala je na Univerzi za glasbo v Gradcu pri Sebastianu Bendi. Ostali cenjeni učitelji, ki so vplivali na njeno kariero, so Rudolf Kehrer, Alexander Jenner, Eliane Richepin in György Kurtág. Njena kariera je privedela do nastopov na festivalih, kot so Wien modern, festival Menuhin v Gstaadu, festival Styriarte v Gradcu in Wiener Festwochen. Povabljena je bila v številne koncertne dvorane, na primer v Kölnsko filharmonijo, Wigmore Hall v Londonu, Varšavsko filharmonijo, Mozarteum Salzburg z Nemško komorno akademijo Neuss ter Konzerthaus in Musikverein na Dunaju. Med leti 1998-2009 je sodelovala z violončelistom Martinom Hornsteinom. Med njene sodelavce na področju komorne glasbe sodijo umetniki, kot so Daniel Sepec, Ernst Kovačič, Rainer Honeck, Christian Altenburger, Erich Höbarth, Franz Bartolomey, François Benda, Gerald Pachinger, Matthias Schorn in člani Artis-, Aron- in Gürzenich kvarteta, Klangforuma Dunaj in Kölnskega godalnega seksteta.