Orkester Nemške komorne akademije iz Neussa & Isabelle van Keulen (violina)

Orkester Nemške komorne akademije iz Neussa na Reni
Orkester Nemške komorne akademije iz Neussa na Reni

Četrtek 3. 12. 2020   20:00

Slovenska filharmonija, Ljubljana

 

Ob predsedovanju Zvezne republike Nemčije Evropski uniji (v sodelovanju z Veleposlaništvom Zvezne republike Nemčije v Ljubljani)

Umetniško vodstvo: Isabelle van Keulen, violina

 

Program:

L. van Beethoven, A. Dvorak, G. Tartini, B. Bartok, A. Kumar

 

Nemška komorna akademija Neuss (DKN)

S kombinacijo entuziazma in predanosti ustvarja dih jemajoče predstave, ki jih uvrščajo med "vodilne komorne orkestre v Nemčiji", kot je zapisala nemška glasbena revija "das Orchester".

Ključnega pomena pri komorni akademiji je odkrivanje glasbe kot skupnega jezika. Člani orkestra, ki prihajajo iz dvajsetih različnih držav, so razvili globoko medsebojno razumevanje, ki se zrcali v ustvarjanju edinstvenega zvoka, tako v studiu kot na odrih po vsem svetu. Njihov obsežen repertoar sega od baroka, avantgarde do jazza.

Nizozemska violinistka Isabelle van Keulen, ena največjih sodobnih violinistk, je umetniška vodja na akademiji od leta 2017. Orkestru so dirigirali Andrey Boreyko, Krzysztof Penderecki, Alexander Lonquich, Lavard Skou Larsen ter Lord Yehudi Menuhin v zgodnjih letih orkestra. Od marca 2019 je glavni dirigent akademije avstrijsko-madžarski violinist in dirigent Christoph Koncz.

Orkester je pred kratkim zaključil turneje v Južni Ameriki, Španiji, na Finskem in Poljskem. Zdaj potekajo priprave na koncerte v Franciji in na Kitajskem, skupaj s številnimi gostovanji na znanih festivalih. Nekateri mednarodni solisti, ki redno igrajo z orkestrom, so Kolja Blacher, Marc Coppey, Henning Kraggerud, Carolin Widmann, Guy Touvron, Philippe Cassard, Alexander Lonquich in tenorist Juan Diego Flórez, ki je spremljal nemški komorni orkester na njihovem debitantskem nastopu v Théâtre des Champs-Élysées.

 

Isabelle van Keulen, violina

Isabelle van Keulen (violina)

"Njena napeta glasbena inteligenca in živ zvok sta združena s prefinjenim instinktom za tankočutno iskanje kakovosti te glasbe ... popolna čarobnost." The Guardian

O njeni vsestranskosti priča več kot 20-letno intenzivno sodelovanje z nizozemskim pianistom Ronaldom Brautigamom, koncertiranje z mezzosopranistko Christianne Stotijn, vodenje in igranje violine in viole v norveškem komornem orkestru, ustanovitev festivala komorne glasbe - od leta 1997 do 2006 je bila umetniški vodja festivala komorne glasbe Delft – vodila je mojstrske tečaje, nastopala kot solistka s kraljevim Concertgebouw orkestrom, Berlinsko filharmonijo in NHK Tokyo. Glasbi je popolnoma predana. Številni koncerti so bili napisani posebej zanjo (Theo Loevendie, Erkki-Sven Tüür), v njenem repertoarju pa najdemo še veliko drugih del iz 20. in 21. stoletja: koncerte Henria Dutilleuxa, Johna Adamsa, Lere Auerbach, Oliverja Knussna in Bretta Deana. Isabelle van Keulen je v zadnjih desetletjih tudi veliko snemala, med najnovejše posnetke sodijo Bergov violinski koncert (Chandos), CD plošča violinsko-klavirskih sonat Straussa, Nina Rote in Respighija (Channel Classics), Mozartov kvintet klarinetov s Sharon Kam (Berlinski Classics), Bachove Goldbergove variacije z godalnim triom Leopold (Hyperion) in Prokofjeva celotna dela za violino in klavir z Ronaldom Brautigamom (Challenge, December 2012). Njen ansambel je maja 2013 pod okriljem založbe Challenge Records izdal odmevno ploščo z glasbo Astorja Piazzolle Grand Tango! s spremljajočim DVD-jem in dokumentarcem. Od jeseni 2012 je profesorica za violino, violo in komorno glasbo na umetniški Univerzi za umetnost v Luzernu.