I Solisti Veneti

I Solisti Veneti
I Solisti Veneti


Sobota    21. 8. 2021   20:30

Minoritski samostan v Piranu

Otvoritveni koncert
Koncert na Tartinijevi violini

Dirigent: Giuliano Carella

v sodelovanju z: Massimo Mercelli, flavta

 

 

 

Program:

 • Tomaso ALBINONI (1671–1750): Koncert op. 5 št. 6 v C-duru za godala in b. c.
 • Giuseppe TARTINI (1692–1770): Koncert v G-duru za flavto, godala in b. c.
                               Massimo MERCELLI, flavta
 • Antonio VIVALDI (1678–1741): Koncert v g-molu RV 531 za dva violončela
                               Gianantonio VIERO, Giuseppe BARUTTI, violončelo
 • Giuseppe TARTINI (1692–1770): Koncert v D-duru za flavto, godala in b. c.
                               Massimo MERCELLI, flavta
 • Antonio VIVALDI (1678–1741): Koncert v D-duru RV 208 “Grosso Mogul” za violino, godala in b. c.
                               Lucio DEGANI, violina
 • Giuseppe TARTINI (1692–1770): Koncert v G-duru za flavto, godala in b. c.
                               Massimo MERCELLI, flavta

 

I Solisti Veneti

Orkester I Solisti Veneti je bil ustanovljen leta 1959, vse od takrat pa do njegove smrti (leta 2018), ga je vodil Claudio Scimone. Za seboj imajo že skoraj 6.000 koncertov v več kot 90 državah, udeležbe na najpomembnejših mednarodnih festivalih, njihova diskografija šteje preko 350 naslovov, poleg tega pa imajo tudi bogato kulturno in promocijsko dejavnost.

Prejeli so najvišja svetovna priznanja, ki so pomembna v glasbenem svetu. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado “Una vita nella musica”, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in velja v Italiji za Nobelovo nagrado za glasbo.

Orkester je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras, June Anderson idr. Ponovno so oživili na stotine neznanih del, ki sodijo v italijansko glasbeno dediščino. Mnogi eminentni skladatelji naše dobe, kot npr. Ennio Morricone, so jim posvetili glasbena dela.

Da bi pokazali globoko povezanost beneške glasbe, arhitekture in likovne umetnosti, so posneli serijo pomembnih DVD-jev: “Le Stagioni di Vivaldi nelle Ville di Palladio” (Arthaus) in mnoge druge.

Evropski parlament je orkestru I Solisti Veneti podelil plaketo, ki jim priznava, da so “izjemni kulturni promotorji, ki segajo preko meja”.

Massimo Mercelli, flavta

Massimo Mercelli, učenec slavnih flavtistov Maxencea Larrieuja in Andréja Jauneta, je že pri devetnajstih letih postal prva flavta v beneškem orkestru Teatro La Fenice, zmagal na Premio Francesco Cilea, Concorso Internazionale Giornate Musicali in Concorso Internazionale di Stresa. Igral je v nekaterih najprestižnejših koncertnih dvoranah: Carnegie Hall v New Yorku, Herkulessaal in Gasteig v Münchnu, Teatro Colon v Buenos Airesu, Concertgebouw v Amsterdamu, Auditorium RAI v Torinu in Napoliju, Victoria Hall v Ženevi, St-Martin-in-the-Fields v Londonu, Mozarteum v Salzburgu, Parco della Musica v Rimu in na Festivalu Ljubljana, v Berlinu, Santanderu, Vilni, Sankt Peterburgu, Bonnu, Cervantinu, Rheingau in Jeruzalemu. Sodeloval je z umetniki, kot so Yuri Bashmet, Jean-Pierre Rampal, Krzysztof Penderecki, Philip Glass, Peter-Lukas Graf, Maxence Larrieu, Aurèle Nicolet, Cecilia Gasdia, Anna Caterina Antonacci, Federico Mondelci, Jan Latham-König, Patrizia Tassini, Susanna Mildonian in z orkestri, kot so Moskovski solisti, Narodni simfonični orkester iz Litve, Dunajski simfoniki, Komorni orkester Evropske unije, Solisti della Scala, Salzburg Soloists, Moskovski komorni orkester, Operni orkester Rim, Orkester RTV Slovenija, Filharmonični orkester iz Rige. Nedavno je prvič izvajal skladbo Philipa Glassa “Façades” za flavto in klavir, pri čemer ga je na klavirju spremljal avtor skladbe. Nastopil je v Wigmore Hallu v Londonu in v veliki dvorani salzburškega Mozarteuma, vodil je seminar za fundacijo Rostropovič.