Ansambel “Sergio Gaggia”

Andrea Rucli
Andrea Rucli

Petek 3. 9. 2021   20:00

Minoritski samostan v Piranu

 

Vincenzo Mariozzi, klarinet
Francesco Mariozzi, violončelo
Andrea Rucli, klavir

 

 

Program:

  • Giuseppe Tartini (1692-1770): Grave iz koncerta v D-duru za violončelo in klavir
  • Ludwig van Beethoven (1770-1827): Trio za klarinet, violončelo in klavir v B-duru op. 11
  • Ludwig van Beethoven (1770-1827): Trio za klarinet, violončelo in klavir v Es-duru op. 38 (iz septeta op. 20)

 

Vincenzo Mariozzi, klarinet 

Rodil se je v Affileju, študiral je na konservatoriju Santa Cecilia pri Fernandu Gambacurti. Po zmagi leta 1967 je debitiral kot prvi samostojni klarinetist v orkestru Teatro Massimo v Palermu.

Med letoma 1969 in 2000 je bil prvi klarinet v orkestru Nacionalne akademije Santa Cecilia. Leta 1970 je igral v orkestru World Symphony Orchestra.

Snemal je za RAI in založbo Nuova Era. Repertoar maestra Mariozzija je zelo obsežen, med njegovimi najbolj znanimi interpretacijami je Mozartov koncert za klarinet in orkester K 622, ki ga je izvajal tudi ob Mozartovi dvestoletnici na festivalu Europa Mozart Praha s komornim orkestrom Mantua, skupaj z Wolfgangom Sawallichem sta zaigrala tudi dve sonati za klarinet in klavir Johannesa Brahmsa.

Bil je ustanovitelj in umetniški vodja festivala Ernico-Simbruino v Fiuggi Anagniju in predstojnik oddelka za klarinet na konservatoriju Santa Cecilia.

 

Francesco Mariozzi, violončelo

je diplomiral iz violončela z najvišjimi ocenami pri profesorju N. Sarpe. Svoje znanje je dopolnjeval s priznanimi umetniki, kot so Maisky, Gutman, Geringas, Perènyi, Meunieur, Palm. Sodeluje z igralcem Claudiom Santamarijo na pomembnih gledaliških festivalih, v preteklosti pa je sodeloval z drugimi pomembnimi institucijami, kot je Orkester Santa Cecilia iz Rima in s prestižnim Filharmonijskim orkestrom Arturo Toscanini, pod vodstvom Lorina Maazela, v katerem je bil solo violončelist. Kot solist in komorni glasbenik je gostoval v prestižnih glasbenih institucijah, kot so: Società del Quartetto v Firenzah, Festival Due Mondi v Spoletu, Italijanski kulturni institut v Montrealu, Glasbena srečanja v Fiesolah, Festival narodov v Portogruaru, Festival Pomposa, Umbrijsko filharmonijsko združenje, pogosto nastopa v duetu s pianistom Brunom Caninom.

 

Andrea Rucli, klavir

Andrea Rucli je osvojil nagrade na mnogih klavirskih tekmovanjih in redno nastopa kot solist in član komornih zasedb. Svoje znanje je izpopolnjeval pod vodstvom Konstantina Bogina in kasneje delal kot njegov asistent. Rucli in Bogino tudi nastopata skupaj na koncertih kot klavirski duo.

Kot glasbenik ima velik ugled, še posebej, ker je promoviral glasbo skladateljice Elle von Schultz Adaiewsky (1846–1916). Spomladi leta 2011 je izvajal njena dela, ki jih je rekonstruiral Vladimir Mendelssohn, v predsedniški palači v Rimu kot del znanega programa koncertov Quirinale. Rucli je prav tako aktivno promoviral Finsko in finsko kulturo v Italiji, za kar so mu podelili članstvo v finskem društvu Kalevala ter priznanje finske ambasade.