Koncz Duo (A)

Christoph Koncz, violina
Christoph Koncz, violina

Ponedeljek   6. 9. 2021   20:00

Minoritski samostan v Piranu

Barock / Folk


 

Christoph Koncz, violina
Stephan Koncz, violončelo

 

 

Program:

  • Maurice Ravel: Sonata za violino in violončelo
  • Giuseppe Tartini: Sonata Piccola za violino in violončelo št. 7 v a-molu
  • Georg Friedrich Händel / Johann Halvorsen: Passacaglia za violino in violončelo
  • Giuseppe Tartini: Sonata Piccola za violino in violončelo št. 15 v G-duru
  • Zoltan Kodaly: Duo za violino in violončelo

 

Christoph Koncz, violina

Vsestranski 33-letni glasbenik Christoph Koncz uživa široko mednarodno kariero kot dirigent, solist na violini, komorni glasbenik in glavni violinist Dunajske filharmonije. Ko je bil star komaj devet let, je prejel svetovno priznanje, ker je v vlogi kanadskega čudežnega igralca Kasparja Weissa igral v kanadskem celovečercu Rdeča violina, ki je prejel oskarja za najboljšo glasbo.

Christoph Koncz se kot dirigent hitro uveljavlja v mednarodnem okolju. Njegovemu dirigentskemu prvencu na tednu glasbe, posvečenem Mozartu v Salzburgu leta 2013, so sledili koncerti na prestižnih prizoriščih, kot so Berlinska, Kölnska in Münchenska filharmonija, koncertna hiša na Dunaju, kulturni in koncertni center v Lucernu ter Salzburški festival. Leta 2017 je Christoph Koncz prvič dirigiral v ZDA s simfoničnim orkestrom iz Memphisa, istega leta pa je dirigiral tudi orkestru Tonhalle v Zürichu na mojstrskem tečaju z Davidom Zinmanom. Abonmajsko sezono v Kölnski filharmoniji je začel z orkestrom Concerto Köln junija 2018, marca 2019 pa je metropolitanski orkester Montreala popeljal na turnejo. Med taisto koncertno sezono je Christoph Koncz operno debitiral v Berlinski državni operi z opero Glucka Orfeo ed Euridice ter prvič dirigiral švicarskemu simfoničnemu orkestru OSR ter Hongkonški filharmoniji.

Nato se je vrnil v London, kjer je v tamkajšnji filharmoniji dirigiral na novoletnih koncertih Royal Northern Sinfonia. Christoph Koncz je že drugo sezono glavni dirigent nemške Kammerakademie Neuss am Rhein in bo z orkestrom nastopil v dvorani Concertgebouw v Amsterdamu (Mendelssohn, Beethoven). Pred kratkim je bil imenovan za glavnega gostujočega dirigenta znane francoske glasbene zasedbe Les Musiciens du Louvre.

 

Stephan Koncz, čelo

Stephan Koncz je prepoznan kot eden najbolj vsestranskih glasbenikov svoje generacije in se ponaša z bogato kariero kot solist, komorni glasbenik, skladatelj-aranžer, dirigent in član Berlinske filharmonije.

Koncz je strasten komorni glasbenik, ki je nastopal in sodeloval z Leonidasom Kavakosom, Liso Batiashvili, Janine Jansen, Antoineom Tamestitom, Nilsom Mönkemeyerjem, Gautierjem Capuçonom, Geraldom Finleyjem, Thomasom Hampsonom, Anno Prohasko, Rudolfom Buchbinderjem, Emmanuelom Pahudom in Andreasom Ottensamerjem.

Njegovi nedavni samostojni nastopi vključujejo koncerte in snemanja za založbo Sony Classical z Reinhardom Goeblom ter nemško radiofilharmonijo z virtuoznim repertoarjem za violončelo Beethovnovih sodobnikov Romberga, Reiche in Voriska.

Po tem, ko je bil član orkestra Dunajske državne opere in Dunajske filharmonije med leti 2008 in 2010, si je prislužil mesto v Berlinski filharmoniji, kjer je član od leta 2010.

Stephan Koncz igra na violončelo, ki ga je leta 1840 izdelal Francoz Jean-Baptiste Vuillaume.