Ansambel 1756, solisti Erich Höbarth violina, Christophe Coin, violončelo

Ansambel 1756, solisti Erich Hörbath violina, Christopher Coin, violončelo
Ansambel 1756, solisti Erich Hörbath violina, Christopher Coin, violončelo

Sreda    7. 9. 2022   20:00

Minoritski samostan v Piranu

Ansambel 1756

Erich Höbarth, violina 

Christophe Coin, violončelo 

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791): Divertimento v D – duru KV 136 
Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata za violončelo in b.c. v a-molu 
Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Koncert za violončelo in godala v A – duru 
Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Koncert za violin in godala v a – molu D 115  “Lunardo Venier” 
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791): Divertimento v F - duru KV 138 

 

Ansambel 1756

Ansambel 1756 je bil ustanovljen leta 2006. Ukvarja se z interpretacijo glasbe 18. in 19. stoletja na tako imenovanih “zgodovinskih inštrumentih”, zato ima ansambel tudi edinstven arhaičen zvok.
Kontinuirane vaje in koncertna dejavnost v cerkvi sv. Karla na Dunaju vodijo orkester do zvočne homogenosti. Orkester združuje dolgoletno sodelovanje z zborom Heinricha Biberja. Oba nastopata tako v Salzburgu, na Dunaju kot tudi v Münchnu. V treh mestih je Orkester leta 2013 izvedel Bachov “Božični oratorij”, Händlov “Messiah”, v gledališču Cuveilie v Münchnu pa Händlovo delo “Julij Cesar”. Leta 2014 je orkester začel sodelovati skupaj z znamenitim baročnim violinistom Giulianom Carmignolo. Vir in navdih za delo tega orkestra ostaja še vedno Mozartova glasba, o čemer priča tudi ime orkestra “Orkester 1756” - ta številka je namreč Mozartova rojstna letnica, ki zaznamuje začetek edinstvenega obdobja v zgodovini glasbe.

Erich Höbarth, violina
Rodil se je leta 1956 na Dunaju. Violino je študiral pri G. Biedermann, F. Samohylu in Sándorju Véghu. Med leti 1978 in 1980 je bil član legendarnega Vegh kvarteta, nato koncertni mojster Dunajskega simfoničnega orkestra. Vse od leta 1987 vodi Dunajski godalni sekstet in Quatuor Mosaiques, ki v svojem žanru velja za pionirja zgodovinske uprizoritvene prakse. Höbarth je poučeval violino in komorno glasbo na glasbeni univerzi v Gradcu in na Dunaju, od leta 2013 pa je profesor violine na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost HMT v Leipzigu. Erich Höbarth je koncertni mojster orkestra "Concentus Musicus" Nikolausa Harnoncourta in orkestra "Capella Andrea Barca" Andrasa Schiffa s katerimi tudi redno solistično nastopa. Za številne albume je bil nagrajen, med drugim je prejel nagrado Gramophone za Haydnove op. 20 in op. 33 s Kvartetom Mosaiques.

Christophe Coin, violončelo

Je eden največjih baročnih glasbenikov današnjega časa. Študij violončela je končal na konservatoriju v Parizu v razredu prof. Andréja Navarre, hkrati pa se je začel intenzivno ukvarjati z igranjem viole da gambe in baročnega violončela. Bil je učenec Nikolausa Harnoncourta in Jordija Savalla. Je ustanovitelj in umetniški vodja L’Ensemble Baroque de Limoges od leta 1991 in več kot dvajset let član Mosaiques kvarteta. S slednjim je prejel dve nagradi Gramophone Awards za dela Haydna, Beethovna in Schuberta.
Kot solist se je predstavil z deli Haydna, Purcella, Marin Maraisa in Vivaldija pod taktirko znamenitih dirigentov, kot so: N. Harnoncourt, Gustav Leonhardt in Christopher Hogwood. Kot glasbenik redno sodeluje s Patrickom Cohenom, Wielandom Kuijkenom, Monico Huggettom, Erichom Höbarthom in Hopkinsonom Smithom. Kot dirigent ali solist je reden gost prestižnih orkestrov: Berlinske filharmonije, l’Orchestre des Champs-Elysées, Concertgebouw iz Amsterdama, Concentus Musicus Wien, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, Sydney Symphony Orchestra, Amsterdam Bach Solisten in različnih francoskih orkestrov.