Tartini in sodobniki

David Plantier & Annabelle Luis
David Plantier & Annabelle Luis

Četrtek 1. 9. 2016   20:00

Spevno in prijetno za igranje

Minoritski samostan Piran

David Plantier, baročna violina 
Annabelle Luis, baročno violončelo

Program:

  • Johann Georg Albrechstberger (1736 – 1809): Duet II v F-duru
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata VI v e-molu za violino in violončelo 
  • Giuseppe Dall’Abaco (1710 – 1805): Capriccio št. 6 v e-molu za violončelo solo
  • Felice Giardini (1716 – 1796): Duo za violino in violončelo v c-molu 
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata v d-molu št. 2  za violino in violončelo

------------------------------------

  • Johann Georg Albrechstberger (1736 – 1809): Duet III v a-molu
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata v d-molu za violino solo 
  • Carlo Antonio Campioni (1720 – 1788): Duet v a-molu
  • Giuseppe Dall’Abaco (1710 – 1805): Capriccio št. 5 v B-duru za violončelo solo 
  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata v g-molu za violino in violončelo 

 

David Plantier, baročna violina

David Plantier se je začel učiti violino pri petih letih. Po študiju sodobne violine na ženevskem konservatoriju se je posvetil baročni violini na šoli „Schola Cantorum“ v Baslu, v razredu prof. Chiare Banchini, kjer je odkril tudi svojo strast do glasbenega znanstveno-raziskovalnega dela.

Danes je koncertni mojster in solist ter igra z najboljšimi baročnimi dirigenti. Doslej je sodeloval z Renéjem Jacobsom, Chiaro Banchini in Martinom Gesterjem. David je koncertni mojster orkestra Concert d’Astrée z dirigentko Emannuelle Haïm, hkrati pa redno sodeluje z orkestrom Concerts des Nations Jordija Savalla in s skupino Café Zimmermann.

Zanimanje za manj znane repertoarje ga je spodbudilo k številnim raziskavam in ustanovitvi svojega lastnega orkestra, imenovanega Les Plaisirs du Parnasse leta 2004, s katerim predstavlja svoja dela. Tako je posnel tudi J. P. Westhoffove Sonates pour violon et basse continue - ploščo, ki je požela priznanje celotne evropske kritike in odprla orkestru možnost gostovanja na največjih evropskih in japonskih festivalih stare glasbe.

Sledili sta dve plošči, posvečeni J. J. Waltherju in H. Biberju. David Plantier vse do danes predstavlja izvirne projekte, kot je nedavni Abracada-Bach, zasnovan na zapisih, ki jih je sam osmislil na podlagi skladb za orgle J. S. Bacha, in sicer za izvajanje na godalih. Tako je na najlepši način omogočil, da lahko bisere velikega baročnega skladatelja doživimo v novi luči. Trenutno poučuje na glasbeni akademiji Schola Cantorum v Baslu.

 

Annabelle Luis, baročno violončelo

Po diplomi iz sodobnega violončela in muzikologije v Lyonu se je Annabelle Luis posvetila baročnemu violončelu in magistrirala na Višjem državnem konservatoriju za glasbo v Lyonu leta 2006. Redno igra z orkestrom Concert Spirituel, katerega vodja je Hervé Niquet, pa tudi z novim orkestrom Millenium Orchestra pod vodstvom Leonarda Garcie Alarcona ter z orkestrom Concert d'Astrée, ki ga vodi Emmanuelle Haim.

Igra basso continuo v različnih komornih skupinah, kot so Stradivaria in Amarillis. Annabelle je sodelovala pri mnogih snemanjih, v zadnjem času z violinistom Davidom Plantierjem pri snemanju Tartinijevih sonat ter s skupino Amarillis, s katero so združevali zelo različne svetove: jazz, sodobno, klasično in baročno glasbo.