I Solisti Veneti & Claudio Scimone

I Solisti Veneti
I Solisti Veneti

 

Torek  2. 8. 2016   21:00

Tartinijev trg, Piran

Ob 120. obletnici postavitve spomenika Giuseppeja Tartinija (2. avgust 1896) 

 

V sodelovanju z Italijansko skupnostjo Giuseppe Tartini in Občino Piran.
V primeru dežja bo koncert v Tartinijevem gledališču v Piranu.

 

Umetniško vodstvo: Claudio Scimone

 

Program:

Giuseppe Tartini (1692 – 1770):
„Sonata a quattro“ za godala v G-duru
Koncert v e-molu D 56 za violino in godala
Solist: Francesco COMISSO, violina

Koncert za violino in godala v D-duru D deest 
Solist: Lucio DEGANI, violina
 
Koncert za violončelo in godala v D-duru 
Solist: Giuseppe BARUTTI, violončelo 
 
Koncert za violino in godala v a-molu D 113 
Solist: Lucio DEGANI, violin 
 
Koncert v E-duru za violino in godala D 53 (priredba za trobento v D-duru, Jean Thilde) 
Solist: Roberto RIGO, trobenta 

 

I Solisti Veneti

Orkester »I Solisti Veneti« je bil ustanovljen leta 1959, vse od takrat ga vodi Claudio Scimone. Za seboj imajo že skoraj 6.000 koncertov v več kot 90 državah, udeležbe na najpomembnejših mednarodnih festivalih, njihova diskografija šteje preko 350 naslovov, poleg tega pa imajo tudi bogato kulturno in promocijsko dejavnost.

Prejeli so najvišja svetovna priznanja, ki so pomembna v glasbenem svetu. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado “Una vita nella musica”, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in velja v Italiji za Nobelovo nagrado za glasbo.

Orkester je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras, June Anderson idr. Ponovno so oživili na stotine neznanih del, ki sodijo v italijansko glasbeno dediščino. Mnogi eminentni skladatelji naše dobe, kot npr. Ennio Morricone, so jim posvetili glasbena dela.

Da bi pokazali globoko povezanost beneške glasbe, arhitekture in likovne umetnosti, so posneli serijo pomembnih DVD-jev: “Le Stagioni di Vivaldi nelle Ville di Palladio” (Arthaus) in mnoge druge.

Evropski parlament je orkestru »I Solisti Veneti« podelil plaketo, ki jim priznava, da so “izjemni kulturni promotorji, ki segajo preko meja ”.

 

Claudio Scimone

Claudio Scimone

Je ustanovitelj in glasbeni direktor orkestra »I Solisti Veneti«. Debitiral je v londonskem Covent Gardnu z opero Ljubezenski napoj. Sodeloval je pri operah, koncertih in posnetkih z nekaterimi najpomembnejšimi svetovnimi ustanovami. Claudio Scimone je tudi častni direktor orkestra Gulbenkian iz Lizbone.

Z nepozabno prvo moderno izvedbo dela “Orlando Furioso” (Besneči Roland) z Marilyn Horne in Victorio de Los Angeles, ki jo je režiral Luiggi Pizzi, je svetu predstavil pomembnost Vivaldijevih del za gledališče. Dirigiral in posnel je prve moderne celostne izvedbe številnih oper pomembnih skladateljev. Z Londonsko filharmonijo je ustvaril prvi in edini svetovni posnetek glasbenega dela Muzia Clementija.

Veliko se posveča glasbenemu izobraževanju mladih. Tudi zato mu je Predsedstvo Republike Italije podelilo najvišje priznanje italijanske države. Univerza v Padovi pa mu je pred kratkim podelila častno diplomo.