I Solisti Veneti & Claudio Scimone

I Solisti Veneti
I Solisti Veneti


Četrtek 30. 8. 2018   20:30

Cerkev sv. Jurija v Piranu

Koncert na Tartinijevi violini

V rojstnem kraju učitelja narodov

 

Umetniško vodstvo: Claudio Scimone

 

Program:

 • Antonio Vivaldi: “La Verità in Cimento” - Uvertura / Ouverture
 • Giuseppe Tartini: Koncert v F-duru Ddeest št. 4 za violino in godala
  Solist: Francesco Comisso, violina 
 • Koncert za violino in godala v g-molu D 86 
  Solist: Lucio Degani, violina 
 • Domenico Dragonetti: Koncert v A-duru za kontrabas in godala 
  Solist: Franco Pianigiani, kontrabas 
 • Charles Auguste de Bériot: “Scena iz baleta op. 100 za violino in godala 
  Solist: Lucio Degani, violina
 • Gaetano Braga: “Leggenda Valacca” za violončelo in godala
  Solist: Giuseppe Barutti, violončelo 
 • Nicola Campogrande: Divertimento za godala 

 

 

I Solisti Veneti

Orkester I Solisti Veneti je bil ustanovljen leta 1959, vse od takrat ga vodi Claudio Scimone. Za seboj imajo že skoraj 6.000 koncertov v več kot 90 državah, udeležbe na najpomembnejših mednarodnih festivalih, njihova diskografija šteje preko 350 naslovov, poleg tega pa imajo tudi bogato kulturno in promocijsko dejavnost.

Prejeli so najvišja svetovna priznanja, ki so pomembna v glasbenem svetu. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado “Una vita nella musica”, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in velja v Italiji za Nobelovo nagrado za glasbo.

Orkester je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras, June Anderson idr. Ponovno so oživili na stotine neznanih del, ki sodijo v italijansko glasbeno dediščino. Mnogi eminentni skladatelji naše dobe, kot npr. Ennio Morricone, so jim posvetili glasbena dela.

Da bi pokazali globoko povezanost beneške glasbe, arhitekture in likovne umetnosti, so posneli serijo pomembnih DVD-jev: “Le Stagioni di Vivaldi nelle Ville di Palladio” (Arthaus) in mnoge druge.

Evropski parlament je orkestru I Solisti Veneti podelil plaketo, ki jim priznava, da so “izjemni kulturni promotorji, ki segajo preko meja”.

 

Claudio Scimone

Je ustanovitelj in glasbeni direktor orkestra I Solisti Veneti. Debitiral je v londonskem Covent Gardnu z opero Ljubezenski napoj. Sodeloval je pri operah, koncertih in posnetkih z nekaterimi najpomembnejšimi svetovnimi ustanovami. Claudio Scimone je tudi častni direktor orkestra Gulbenkian iz Lizbone.Claudio Scimone

Z nepozabno prvo moderno izvedbo dela “Orlando Furioso” (Besneči Roland) z Marilyn Horne in Victorio de Los Angeles, ki jo je režiral Luiggi Pizzi, je svetu predstavil pomembnost Vivaldijevih del za gledališče. Dirigiral in posnel je prve moderne celostne izvedbe številnih oper pomembnih skladateljev. Z Londonsko filharmonijo je ustvaril prvi in edini svetovni posnetek glasbenega dela Muzia Clementija.

Veliko se posveča glasbenemu izobraževanju mladih. Tudi zato mu je Predsedstvo Republike Italije podelilo najvišje priznanje italijanske države. Univerza v Padovi pa mu je pred kratkim podelila častno diplomo.