I Solisti Veneti

Sobota    27. 8. 2022   20:30

Minoritski samostan v Piranu

I Solisti Veneti

Giuliano Carella, umetniško vodstvo

“OD TARTINIJA DO SCHÖNBERGA” 

Program:

Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sinfonia v G – duru za godala 

Richard Strauss (1864 – 1949): Sekstet za godala iz opere Capriccio 

Arnold Schönberg (1874 – 1951): “Ozarjena noč” za godalni sekstet op. 4 

Solisti Veneti

Orkester I Solisti Veneti je bil ustanovljen leta 1959, vse od takrat pa do njegove smrti (leta 2018), ga je vodil Claudio Scimone. Za seboj imajo že skoraj 6.000 koncertov v več kot 90 državah, udeležbe na najpomembnejših mednarodnih festivalih, njihova diskografija šteje preko 350 naslovov, poleg tega pa imajo tudi bogato kulturno in promocijsko dejavnost.

Prejeli so najvišja svetovna priznanja, ki so pomembna v glasbenem svetu. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado “Una vita nella musica”, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in velja v Italiji za Nobelovo nagrado za glasbo.

Orkester je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras, June Anderson idr. Ponovno so oživili na stotine neznanih del, ki sodijo v italijansko glasbeno dediščino. Mnogi eminentni skladatelji naše dobe, kot npr. Ennio Morricone, so jim posvetili glasbena dela.

Da bi pokazali globoko povezanost beneške glasbe, arhitekture in likovne umetnosti, so posneli serijo pomembnih DVD-jev: “Le Stagioni di Vivaldi nelle Ville di Palladio” (Arthaus) in mnoge druge.

Evropski parlament je orkestru I Solisti Veneti podelil plaketo,ki jim priznava, da so “izjemni kulturni promotorji, ki segajo preko meja”.