Kvartet Novalis

Kvartet Novalis
Kvartet Novalis

Sobota  8. 9. 2018   20:00

Minoritski samostan v Piranu

 

Soo-Hyun Park, violina 
Vladimir Mendelssohn, viola 
Frieder Berthold, violončelo
Andrea Rucli, klavir
Program:

  • Ludwig van Beethoven (1770-1827): Klavirski kvartet v Es-duru op. 16      
  • Giuseppe Tartini (1692-1770): Sonata v g-molu “Didone abbandonata” op. 1 št. 10

 -----------------------------------

  • Johannes Brahms (1833-1897): Klavirski kvartet v g-molu op. 25 

 

Soo-Hyun Park, violina

Na tekmovanju Sommets Musicaux de Gstaad je osvojila nagrado „Priz Groupe Edmond de Rotschild“, njena debitantska plošča je izšla pri založbi ONYX (z Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, pod dirigentsko palico Nicholasa Miltona). Dobila je najvišje ocene in priznanja številnih glasbenih revij, kot so Strad, BBC in Gramophone Magazine. Osvojila je tudi več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, med njimi 4. nagrado na tekmovanju Carl Nielsen, 3. nagrado z Abel kvartetom na Concours de Genève, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Johannes Brahms itn.

Soo-Hyun je nastopala po vsej Evropi in Aziji kot solistka in članica komorne zasedbe Abel Quartet.

 

Vladimir Mendelssohn, viola

Vladimir Mendelssohn je rojen v glasbeni družini v Romuniji, v Bukarešti je študiral violo in kompozicijo. Kot izvajalec komorne glasbe je zelo iskan in redno nastopa na številnih glasbenih festivalih v družbi svetovno znanih glasbenikov. Izvedel je tudi nekaj solističnih koncertov in izdal številne plošče pri različnih založbah. Je tudi plodovit skladatelj, avtor del za solo inštrumente, mešane zbore in simfonične ter komorne orkestre. Pisal je tudi glasbo za balet, gledališče in film. Trenutno je profesor komorne glasbe na pariškem glasbenem konservatoriju, prav tako pa poučuje tudi v Haagu, Essnu in Bologni. Vodi tudi masterclass seminarje po vsem svetu. Od zgodnjih osemdesetih let je reden gost na Festivalu komorne glasbe Kumho, od jeseni 2005 pa je tudi njegov umetniški vodja.

 

Frieder Berthold, violončelo

Frieder Berthold

Prihaja iz Nemčije in je mednarodno priznan violončelist, ki je nastopil v vseh večjih glasbenih središčih v Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, Franciji, Rusiji, Koreji in na Japonskem, bodisi v recitalih bodisi kot solist ob spremljavi uveljavljenih orkestrov. Violončelo je poučeval na visoki glasbeni šoli v Kolnu, komorno glasbo pa je izvajal z Amadeus kvartetom. Dobil je štipendijo Globalnega sklada Würth, za študij pri J. Starkerju na Univerzi v Indiani, v Bloomingtonu, ZDA. Na njegov glasbeni razvoj so vplivali tudi seminarji na mednarodnih festivalih, z Mischom Maiskym, Williamom Pleethom, R. Dubinskim (Borodin kvartet), S. Devichem (Bartok kvartet), F. Erblichom (Orlando kvartet) in Norbertom Braininom (Amadeus kvartet), s katerim od leta 1994 redno izvaja komorne recitale.

Andrea Rucli, klavir

Andrea Rucli je osvojil nagrade na mnogih klavirskih tekmovanjih in redno nastopa kot solist in član komornih zasedb. Svoje znanje je izpopolnjeval pod vodstvom Konstantina Bogina in kasneje delal kot njegov asistent. Rucli in Bogino tudi nastopata skupaj na koncertih kot klavirski duo. Kot glasbenik ima velik ugled, še posebej ker je promoviral glasbo skladateljice Elle von Schultz Adaiewsky (1846–1916). Spomladi leta 2011 je izvajal njena dela, ki jih je rekonstruiral Vladimir Mendelssohn, v predsedniški palači v Rimu kot del znanega programa koncertov Quirinale. Rucli je prav tako aktivno promoviral Finsko in finsko kulturo v Italiji, za kar so mu podelili članstvo v finskem društvu Kalevala ter priznanje finske ambasade.