Marc Coppey, violončelo & Frédéric Lagarde, klavir

Marc Coppey
Marc Coppey

Ponedeljek 27. 8. 2018   20:30

Minoritski samostan v Piranu

Program:

 • Claude Debussy:
  Arabeska št. 1
  Clair de lune (Mesečina)
  Reflets dans l'eau (Odsevi v vodi)
  za klavir solo 
 • Claude Debussy: Intermezzo za violončelo in klavir
 • Giuseppe Tartini: Grave za violončelo in klavir
 • Claude Debussy: Sonata za violončelo in klavir v d-molu

 ---------------------------

 • Cesar Franck: Sonata za violončelo in klavir v A-duru

 

Marc Coppey, violončelo 

Marc Coppey velja za enega od najboljših živečih violončelistov. Prvič je pritegnil pozornost mojstra Yehudija Menuhina na tekmovanju Leipzig Bach leta 1988, na katerem je osvojil dve najpomembnejši nagradi – prvo nagrado in nagrado za najboljšo interpretacijo Bacha. Imel je le 18 let. Leta 1989 ga je Mstislav Rostropovich povabil na Festival Evian in od takrat je njegova solistična kariera hitro napredovala.

Redno nastopa po Evropi, Severni in Južni Ameriki in Aziji, v najprestižnejših koncertnih dvoranah – Wigmore Hall v Londonu, Schauspielhaus v Berlinu, Concertgebouw v Amsterdamu, Salle Pleyel, Théâtre de la Ville, Théâtre des Champs-Elysées, Théâtre du Châtelet, Filharmoniji v Parizu in mnogih drugih.

Od leta 2011 je umetniški vodja Zagrebških solistov. Igra redek primerek violončela, delo beneškega mojstra Mattea Goffrillerja (1711).

Marc Coppey je profesor na Višjem državnem konservatoriju za glasbo v Parizu.

Frédéric Lagarde, klavir

Frédéric Lagarde

Kot so zapisali pri francoski reviji Le Point – gre za enega najbolj nadarjenih francoskih pianistov, ki je kot solist ali komorni glasbenik reden gost vodilnih koncertnih dvoran in festivalov širom sveta: Pariz (Theatre des Champs-Elysees), London (Queen Elizabeth Hall), New York (Carnegie Hall), Dunaj (Musikverein), Praga (Rudolfinum), Peking, Šanghaj, Tokio (Opera city Gall), Rio de Janeiro, Sao Paolo idr.. Med orkestri, s katerimi je igral klavirske koncerte, so simfonični orkestri Lizbone in Porta, ukrajinski državni simfonični orkester, moskovska Orchestra Classica, orkester Garde Républicaine iz Francije, simfoniki iz Cannesa itn.

Lagarde je diplomiral z najvišjimi ocenami na Višjem državnem glasbenem konservatoriju v Parizu. Osvojil je tudi ducat nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Poučevanje igra pomembno vlogo v njegovem življenju, poučuje namreč na več konservatorijih, v glavnem v Parizu. Redno vodi masterclass seminarje, prav tako pa je poučeval v Centru umetnosti Banff v Alberti (Kanada), na Univerzi v Sao Paolu ter tudi na Češkem, v Maleziji in Franciji. Lagarde je umetniški vodja več glasbenih festivalov.