Tartinijevo leto brez Tartini festivala?

Sporočilo za javnost ob zavrnitvi sredstev sofinanciranja štiriletnega projekta 2022-2025

 

Letos mineva 330. let od rojstva skladatelja in enega največjih violinistov svoje dobe Giuseppeja Tartinija, ki se je leta 1692 rodil v Piranu. Vlada Republike Slovenije je v začetku decembra lani leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto. Razglasitev Tartinijevega leta naj bi bila namenjena spodbuditi programe glasbenega raziskovanja in izobraževanja in pripravi vsebin, ki se bodo navezovale na pomembno obletnico.

Tartini festival vse od svojih začetkov predstavlja vse to, a sredstev sofinanciranja štiriletnega projekta žal ni prejel, kljub temu, da uspešno deluje že več kot 20 let ter je eden prepoznavnejših festivalov baročne glasbe v tem delu Evrope.

Gostil je številne vrhunske orkestre, komorne zasedbe in soliste iz Slovenije in tujine, kot so: Giuliano Carmignola, Mario Brunello, Sergio Azzolini, Christophe Coin, Beneški baročni orkester (Venice Baroque Orchestra), I Solisti Veneti, Deutsche Kammerakademie Neuss, ansambel Arte dell’Arco, Vladimir Mendelssohn, Svetlin Roussev in drugi.

Na Tartini festivalu se zavedajo pomena ohranjanja kulturne dediščine, zato vsako leto gostijo svetovno znane violiniste, ki zaigrajo na Tartinijevo violino. Spodbujajo in podpirajo mlade, slovenske, nadarjene glasbenike, ki jih povabijo, da se predstavijo v festivalskem sklopu Tartini junior.

Tartini festival že leta tvorno sodeluje tudi z lokalno skupnostjo, še zlasti z nekaterimi ustanovami, kot so: Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran, Minoritski samostan, Skupnost Italijanov “Giuseppe Tartini” Piran, Župnišče Piran in drugimi.

Skupaj z Veneto festivalom (Festival Internazionale”Giuseppe Tartini) že več let gradijo mednarodno partnerstvo, ki je nastalo na pobudo slovitega maestra Claudia Scimoneja.

Konec lanskega leta so se prijavili na štiriletni programski razpis, kjer pa kljub vsem referencam, uspešno izpeljanim festivalom v času pandemije, napovedi vrhunskega programa festivala in podpornih programov niso bili izbrani.

Sledila je prijava na štiriletni projektni razpis. Ministrstvo za kulturo je sredstva Tartini festivalu odtegnilo tudi na tem razpisu, kar pa je v Tartinijevem letu dokaj nenavadno. Ne glede na to, da so pripravili bogat program, jim strokovna komisija na Ministrstvu za kulturo ni podelila zadostnega števila točk za dodelitev sredstev.

Sprašujejo se, čemu Tartinijevo leto, če je ravno zdaj Tartini festival in njegov obstanek postavljen pod vprašaj?

Sočasno se zahvaljujejo vsem, ki verjamejo v festival, njegovo vrednost in pomen ter ga v danih razmerah še vedno podpirajo. Posebna zahvala gre Občini Piran, Mestni občini Ljubljana in Mestni občini Koper ter vsem sponzorjem, tujim kulturnim inštitutom in vsem umetnikom, ki so soustvarjali Tartini festival. Iskreno se zahvaljujejo tudi zvestemu občinstvu.

Tartini festival je pred vrati, zato jih čaka predvsem veliko dela in nujna prilagoditev programa. Ne glede na bistveno nižja sredstva za leto 2022 se bodo trudili, da 21. Tartini festival izpeljejo v čim bolj neokrnjeni obliki. 

Po zaključku letošnjega festivala pa bo potreben razmislek o tem, kako ohraniti ta biser, ki na Obalo privablja številne turiste in neguje pomembno kulturno dediščino.

 

Kontakt:

Milan Vrsajkov (programski vodja) M: 040 187 803

E: milan.vrsajkov@tartinifestival.org

 

Jasna Nadles (umetniška vodja) M: 031 419 016

E: jasna.nadles@gmail.com

 

Organizator:

KD LIB-ART

www.tartinifestival.org
www.facebook.com/tartinifestival
www.instagram.com/tartinifestival/

 

 

O festivalu

Tartini festival

 

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov vedno znova navdušuje.

 

Leta 2022 obeležujemo 330. obletnico rojstva slavnega skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki sodi v sam vrh naše bogate glasbene kulturne dediščine.

V ta namen bomo med 18. avgustom in 11. septembrom pripravili poseben program in k sodelovanju povabili izjemne, vrhunske evropske violiniste, ki nastopajo v različnih zasedbah. Posebej veličastno bo tudi zato, ker bo na festivalu zazvenela tudi originalna Tartinijeva violina, ki jo hrani Pomorski muzej v Piranu. Koncerti Tartini festivala bodo tudi tokrat potekali v zgodovinskem ambientu Pirana in Kopra, s čimer obiskovalcem omogočamo tudi doživetje naše bogate arhitekturne dediščine.

Od leta 2005 deluje tudi festivalski ansambel Il terzo suono, ki spremlja slovite soliste. Ansambel sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov, vsako leto pa se ansamblu pridužijo tudi slovenski glasbeniki. Ansambel Il terzo suono predstavlja Tartinijevo glasbo tudi na drugih različnih festivalih in koncertih širom po Evropi in tako širi bogato izročilo Giuseppeja Tartinija.

V sklopu Tartini festivala potekajo tudi glasbeni večeri pod naslovom Tartini junior, kjer se predstavljajo mladi glasbeniki. Vsi, ki želijo izpopolniti svoje glasbeno znanje, pa so jim občasno na voljo tudi glasbene delavnice (masterclasses), na katerih poučujejo vrhunski svetovni glasbeniki.

Tartini festival vsako leto prinaša vrhunske, kakovostne koncerte, na katerih lahko prisluhnete glasbenikom z najboljšimi mednarodnimi referencami. V povezavi s slovensko glasbeno dediščino skladatelja Giuseppeja Tartinija stremi k širitvi obzorja in načrtno skrbi za ustrezno vrednotenje kulturne dediščine, ki nam jo slikovito ter radodarno ponuja že samo okolje. Festival vsako leto poskrbi tudi za predstavitev Tartinijeve violine, ki jo na koncertih igrajo izbrani svetovni violonisti.

Značilnost Tartini festivala je, da posebno pozornost namenja izvedbam glasbene literature baroka na izvirnih glasbilih in v zgodovinsko ustrezni interpretaciji literature 17. stoletja. Baročna glasbila predstavlja tudi kot aktualni instrumentarij s številnimi možnostmi uporabe v sodobni glasbi.

In nenazadnje: Tartini festival poteka v zgodovinskem in arhitekturnem biseru slovenske obale, v mestu Piran, ki je v celoti zavarovan kot kulturno-zgodovinski spomenik. 

 

Vljudno vabljeni.