Sporočilo za javnost - predstavitev programa 21. Tartini festivala

 

GOST LETOŠNJEGA TARTINI FESTIVALA VIOLINIST FABIO BIONDI TER ORKESTER I SOLISTI VENETI

V slovenski Istri letos ob 330. obletnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki sodi v sam vrh naše bogate glasbene kulturne dediščine, pripravljamo že 21. Tartinijev festival, ki bo letos potekal v okviru projekta Tartini 330. Osrednji mednarodni festival klasične glasbe, posvečen Giuseppeju Tartiniju, bo tudi letos potekal v istrskih občinah Piran in Koper. V okviru Tartini festivala se bo letos zvrstilo 11 koncertov, ki bodo med 27. 8. in 9. 9. 2022. Devet koncertov bo v Minoritskem samostanu sv. Frančiška v Piranu, brezplačna koncerta Tartini junior pa bosta v atriju Pretorske palače v Kopru.

Ker je Vlada Republike Slovenije leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto, so se organizatorji potrudili in pripravili program, ki vključuje izvedbo večjega števila Tartinijevih del, ki jih bodo zaigrali njegovi poznavalci. K sodelovanju so tokrat povabili izjemne, vrhunske baročne in sodobne violiniste z vsega sveta, ki nastopajo v različnih zasedbah.

Tradicionalno bosta na festivalu nastopila orkester I Solisti veneti in festivalski ansambel Il Terzo Suono. Gostili bodo svetovno znane glasbenike kot sta violinista Fabio Biondi in Erich Höbarth, violončelist Christophe Coin in druge.

Na otvoritvenem koncertu, ki bo 27. avgusta, bo pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle nastopil svetovno znani orkester I Solisti Veneti. Na koncertu z naslovom »Od Tartinija do Schönberga« bo med drugim zazvenela tudi Tartinijeva Simfonia za godala v G – duru.

29. avgusta bo na baročni violini zaigral Matthieu Camilleri. Celoten koncert z naslovom Samoten senčni gozd bo posvečen Tartinijevim sonatam in improvizacijam na teme Tartinijevih skladb.
30. avgusta nam bosta prepevala tenorist Aco Bišćević in altistka Saška Kolarič, ki bosta izvedla skladbe 18. in prve polovice 19. stoletja. Nastopila bosta z deli Schuberta, Mozarta, Pollinija, Donizettija in Bellinija.
31. avgusta lahko pričakujemo vrhunec letošnjega Tartini festivala, saj v Piran prihaja violinist Fabio Biondi, eden najpomembnejših in najvplivnejših violinistov, ki bo kot solist zaigral skupaj z orkestrom Lorenzo da Ponte, ki združuje najboljše glasbenike srednjeevropskega prostora, ki prihajajo iz vrst ansambla Concentus Musicus Wien, Dunajskih filharmonikov, Züriške opere, Budimpeškega simfoničnega orkestra in drugih vrhunskih ansamblov.
Tudi koncert 1. Septembra v izvedbi Ansambla Frequenze Diverse, z naslovom TARTINI MON AMOUR! bo v celoti posvečen Tartinijevim skladbam. Proučevalec Tartinijeve glasbe Tommaso Luison bo nastopil na baročni violini, Willem Peerik na čembalu.
2. 9. bosta v Pretorski palači v Kopru, na koncertu Tartini junior, nastopila mlada nadarjena glasbenika, violinist Nikola Pajanović in violončelist Peter Kaiser, ki bosta zaigrala dela Tartinija in Paganinija.
3. 9. bo Tartini festival ponovno obiskal prejemnik številnih nagrad, pianist Andrea Rucli. Z delom Franza Schuberta bo nastopil skupaj z baritonistom Larsom Grünwoldtom, ki redno sodeluje s svetovno znanimi simfoničnimi orkestri.
Festivalski Ansambel Il Terzo Suono bo 4. 9. nastopil v zasedbi, Jasna Nadles, flavta traverso, Werner Neuberger, violina, Milan Vrsajkov, violončelo in Elen Braslavsky, čembalo. Koncert bo v celoti posvečen baročni glasbi. Izvajali bodo sonate Tartinija, Corellija in Vivaldija ter zaigrali enega od Vivaldijevih koncertov za flavto, violino in violončelo.
5. 9. se Tartini festival zopet seli v Koper. Na koncertu Tartini junior bosta nastopila violinist Domen Lorenz in violončelist Bernardo Brizani. Na koncertu bodo zazveneli Tartini, Bach, Haydn in Händel.
7. in 9. 9. bo na Tartini festivalu gostoval Ansambel 1756. Prvi večer bodo izvajali skladbe Giussepeja Tartinija in Wolfganga Amadeusa Mozarta. Kot solista bosta nastopila Erich Höbarth na violini in Christophe Coin na violončelu. Erich Höbarth je bil član legendarnega Vegh kvarteta, nato koncertni mojster Dunajskega simfoničnega orkestra. Christophe Coin pa velja za enega največjih baročnih glasbenikov današnjega časa.
Na zaključnem koncertu letošnjega Tartini festivala bo Ansambel 1756 nastopil v zasedbi Gianpiero Zanocco in Iveta Schwartz na violini ter Konstantin Hiller na čembalu. Slišali bomo Tartinijevo in Vivaldijevo triosonato.
Za finančno podporo, ki je omogočila 21. Tartini festival se zahvaljujejo Občini Piran in ostalim sponzorjem, ki jih podpirajo.

Vstopnice:
Vstopnice za Tartini festival so na voljo na prodajnih mestih: Eventim in TIC Piran. Spletna prodaja: www.tartinifestival.org in www.eventim.si

Kontakt:
prtartinifestival@gmail.com ali info@tartinifestival.org
Tel.: +386(0)41 336 676 ali +386(0)31 419 016;

Organizator:
KD LIB-ART
www.tartinifestival.org
www.facebook.com/tartinifestival
www.instagram.com/tartinifestival/

 

O festivalu

Tartini festival

 

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov vedno znova navdušuje.

 

Leta 2022 obeležujemo 330. obletnico rojstva slavnega skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki sodi v sam vrh naše bogate glasbene kulturne dediščine.

V ta namen bomo med 27. avgustom in 9. septembrom pripravili poseben program in k sodelovanju povabili izjemne, vrhunske evropske violiniste, ki nastopajo v različnih zasedbah. Posebej veličastno bo tudi zato, ker bo na festivalu zazvenela tudi originalna Tartinijeva violina, ki jo hrani Pomorski muzej v Piranu. Koncerti Tartini festivala bodo tudi tokrat potekali v zgodovinskem ambientu Pirana in Kopra, s čimer obiskovalcem omogočamo tudi doživetje naše bogate arhitekturne dediščine.

Od leta 2005 deluje tudi festivalski ansambel Il terzo suono, ki spremlja slovite soliste. Ansambel sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov, vsako leto pa se ansamblu pridužijo tudi slovenski glasbeniki. Ansambel Il terzo suono predstavlja Tartinijevo glasbo tudi na drugih različnih festivalih in koncertih širom po Evropi in tako širi bogato izročilo Giuseppeja Tartinija.

V sklopu Tartini festivala potekajo tudi glasbeni večeri pod naslovom Tartini junior, kjer se predstavljajo mladi glasbeniki. Vsi, ki želijo izpopolniti svoje glasbeno znanje, pa so jim občasno na voljo tudi glasbene delavnice (masterclasses), na katerih poučujejo vrhunski svetovni glasbeniki.

Tartini festival vsako leto prinaša vrhunske, kakovostne koncerte, na katerih lahko prisluhnete glasbenikom z najboljšimi mednarodnimi referencami. V povezavi s slovensko glasbeno dediščino skladatelja Giuseppeja Tartinija stremi k širitvi obzorja in načrtno skrbi za ustrezno vrednotenje kulturne dediščine, ki nam jo slikovito ter radodarno ponuja že samo okolje. Festival vsako leto poskrbi tudi za predstavitev Tartinijeve violine, ki jo na koncertih igrajo izbrani svetovni violonisti.

Značilnost Tartini festivala je, da posebno pozornost namenja izvedbam glasbene literature baroka na izvirnih glasbilih in v zgodovinsko ustrezni interpretaciji literature 17. stoletja. Baročna glasbila predstavlja tudi kot aktualni instrumentarij s številnimi možnostmi uporabe v sodobni glasbi.

In nenazadnje: Tartini festival poteka v zgodovinskem in arhitekturnem biseru slovenske obale, v mestu Piran, ki je v celoti zavarovan kot kulturno-zgodovinski spomenik. 

 

Vljudno vabljeni.