Stainer trio

Vesna Stanković
Vesna Stanković

Sobota 27. 8. 2016   20:30

Biber na Stainerjevi violini
Minoritski samostan v Piranu

Vesna Stanković, violina 
Marianne Bruckner, violončelo 
Tina Žerdin, harfa 

Program:

  • Giuseppe Tartini (1692-1770): Sonata za violino in b.c. v g-molu op. 1 št. 10 “Didone abbandonata” 
  • Antonio Vivaldi (1678-1741): Sonata za violončelo in b.c. v B-duru op. 14  št. 6 
  • Archangelo Corelli (1653-1713): “La Folia” Sonata v d-molu op. 5 št. 12 
  • Sophia Giustani Dussek (1775 - 1831): Sonata za harfo v c-molu  op. 2  
  • Georg Friedrich Händel (1685-1759): Sonata za violino v D-duru op. 1 št. 4 
  • Franz Ignaz von Biber (1644-1704): Sonata „Representativa“ za violino in b.c. 

 

Vesna Stanković, violina

je koncertna mojstrica Dunajske ljudske opere (Volksoper Wien) in Dunajskega komornega orkestra ter profesorica za violino na Umetniški univerzi v Gradcu (Kunst Universität Graz). Rodila se je v Beogradu, leta 1986 se je kot prva instrumentalistka s področja nekdanje Jugoslavije uvrstila v finale znamenitega tekmovanja Čajkovski v Moskvi. Vesna Stanković igra violino Jakob Stainer (1671), ki ji jo je posodila avstrijska državna banka „Bank Austria“. 

 

Marianne Bruckner, violončelo

Marianne Brucknerse je začela učiti violončelo pri šestih letih na “Akademie für Musik” pri prof. Senti Benesch, nadaljevala je pri prof. Valentinu Erbnu. Udeleževala se je mojstrskih tečajev pri Heinrichu Schiffu in Borisu Pergamenschikoffu.

Od leta 1983 je članica Dunajskega komornega orkestra in od leta 2004 namestnica soločelista. Sodeluje v številnih zasedbah in orkestrih (Die Reihe, Ensemble Kontrapunkte, RSO-Wien, NÖ Tonkünstlern), je tudi pedagoginja in izdelovalka priredb za različne zasedbe.

 

 

 

 

 

 

 

Tina Žerdin, harfa

Tina Žerdin

je z odliko diplomirala in magistrirala na Univerzi za glasbo na Dunaju v koncertnem razredu profesorice Adelheid Blovsky-Miller.

Koncertno se veliko udejstvuje tako doma kot tudi v tujini: nastopa kot solistka in članica raznovrstnih komornih zasedb ter kot soloharfistka uglednih avstrijskih orkestrov (Dunajski komorni orkester, orkester na starih inštrumentih Wiener Akademie, Madžarsko-avstrijska Haydnova fiharmonija, orkester Tirolskih slavnostnih iger). Gostovala je tudi v orkestrih Dunajske državne opere in milanske Scale.

Še posebej se ukvarja z raziskovanjem vloge harfe v operah Richarda Wagnerja in z izvajanjem slovenske glasbe za harfo.