Tartinijev kalejdoskop

Mojca Gal
Mojca Gal

Četrtek 25. 8. 2016   20:30

Tartini kot predstavnik različnih kompozicijskih slogov 2. polovice 18. stoletja

Minoritski samostan v Piranu

Mojca Gal,violina v stari menzuri 
Bruno Hurtado Gosalvez, viola da gamba
Sam Chapman, teorba in baročna kitara 

 

Program:

  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata v g-molu op. 2, št. 1 
  • Franz Benda (1709 – 1786): Sonata za violino in violončelo v As-duru št. 5 
  • Giuseppe Tartini (1692 - 1770): Sonata v e-molu za violino in b.c. op.1. št. 5 
  • Giuseppe Tartini (1692 - 1770): Sonata za violino in b.c. v G-duru op. 6, št. 1 

 

Mojca Gal (Slovenija), violina v stari menzuri

Študij violine je zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani (Primož Novšak) ter na Hochschule der Künste Bern (Monika Urbaniak ter Monika Baer) z odliko. Zatem se je specializirala iz stare glasbe na Scholi Cantorum Basiliensis v Baslu pri Amandine Beyer, Davidu Plantierju, Leili Schayegh ter Rachel Podger. Mojca živi v Baslu in je aktivna na mednarodnih odrih na violinah v stari menzuri – med drugim igra v komornih skupinah Arabesque, Ad Fontes (Švica), Moments musicaux de Cacharel, Academie Bach d’Aix (Francija), Musica cubicularis (Slovenija) ter komornih orkestrih (Concerto poetico, Allegria musicale).

Mojca je aktivna tudi kot plesalka baročnega plesa – izobraževala se je pri Barbari Leitherer, Christine Bayle, Berndu Niedeckenu ter Dedi Christini Colonna. 

 

Bruno Hurtado Gosalvez (Španija), viola da gamba

Bruno Hurtado

Rojen je v Barceloni. Violončelo je študiral pri Roelu Dieltiensu na Zuercher Hochschule der Kuenste v Zürichu ter na Hochschule der Künste Bern pri Louise Hopkins. Vzporedno se je ukvarjal tudi z violo da gamba ter sprva študiral pri Brianu Franklinu, nato pa se je vpisal na Musikakademie Trossingen k Lorenzu Duftschmidu. Je prejemnik štipendij Združenja Pablo Casals ter Generalità di Catalunya. Bruno Hurtado je član številnih komornih skupin (Les Elemens, The Queen's Revels, Bern Consort, Perle Baroque) in orkestrov (Orquestra Sinfònica del Gran Teatre del Liceu, Sinfonieorchester Biel/Bienne, Orquestre Sinfonique de Mulhouse, Südwestdeutsche Philarmonie Konstanz, Allegria musicale u. A.). Leta 2014 je izšel CD pri založbi Verlag Dynamic s klavirskimi koncerti W. A. Mozarta v J. K. Hummelovi priredbi za kvartet z Leonardom Miuiccijem (fortepiano), Martinom Skamletzem (traverso) ter Johannesom Gebauerjem (violina).

 

Sam Chapman (Anglija), teorba in baročna kitara

Sam Chapman

Študiral je historična brenkala pri Elizabeth Kenny na Royal Academy of Music v Londonu. Med študijem je prejel nagradi Julian Bream ter Robert Spencer Award. Kasneje je študiral na Scholi Cantorum Basiliensis (Basel) pri Hopkinsonu Smithu ter kot prvi lutnjist zaključil magisterij iz bassa continua pri Jesperju Christensenu. Deloval je kot korepetitor na Scholi Cantorum ter je gostujoči docent na Universität Bogotà (Kolumbija). Sam Chapman redno nastopa na številnih glasbenih festivalih ter sodeluje na snemanjih zgoščenk. Leta 2008 je zasnoval lastni „The Queen’s Revels“, ki izvaja angleško glasbo pozne renesanse.