Vittorio Ghielmi - viola da gamba & pardessus de viole

Vittorio Ghielmi
Vittorio Ghielmi

Petek 1. 9. 2017   20:00

Tartinijeva hiša, Piran

Človeški glas, glas angelov 

Program:

  • Marin Marais (1656-1728)

Prelude
Allemande
Sarabande à l'Espagnole
Le Badinage
Le Voix Humaines
Musette
Arabesque 

  • John Jenkins (1592-1678)

Preludium

  • Vittorio Ghielmi

Slow ayre
The jumping rabbit
A springlike rain

  • Captain Tobias Hume (1569 - ca.1645)

Harke, harke (ascolta, ascolta!) 
A Pavin 

  • Vittorio Ghielmi

A Bagpipe 

  • Antoine Forqueray  (1672-1745)

Allemande
La Girouette (la banderuola da vento)

  • Giuseppe Tartini (1692 – 1770): Sonata za violino solo (priredba V. Ghielmi za violo da gamba) 
  • Karl Friedrich Abel (1723-1787): 3 skladbe  za violo da gamba solo 
    Iz zvezka improvizacij 

 

Vittorio Ghielmi - viola da gamba & pardessus de viole

 

Človek, ki so ga kritiki primerjali z Jashom Heifetzom (“Diapason”). Vittorio Ghelmi je rojen v Milanu in že od malih nog je vzbujal pozornost s svojimi silovitimi in vsestranskimi glasbenimi interpretacijami in novim načinom, s katerim je pristopil k violi da gamba in zvoku starinskega glasbenega repertoarja. Njegove študije na tem področju, o starih glasbenih tradicijah, še živečih v pozabljenih kotičkih sveta, so odprla novo perspektivo na interpretacijo evropske “stare glasbe”.

Prejel je prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju godalnih inštrumentov Romano Romanini (Brescia 1995), osvojil pa je tudi nagrado Erwin Bodky (Cambridge, Massachusets, ZDA 1997).

Je profesor na Univerzi Mozarteum v Salzburgu in gostujoči profesor na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu.

Je eden od redkih glasbenikov, ki ga vabijo, da kot solist igra violo da gamba z orkestri. Nastopil je z orkestri Filharmonije Los Angelesa v Bowl Hall Hollywood-Gran orchestra, Londonske filharmonije, Dunajske filharmonije, orkestra Il Giardino Armonico, Freiburškim baročnim orkestrom itn.

Kot solist, dirigent in skladatelj je posnel več plošč ter osvojil številne nagrade (založbe Decca, Teldec, Naïve, Harmonia Mundi France, Accent, CPO, Sony itn.). Svoje najnovejše produkcije je snemal za Winter&Winter iz Münchna in Passacaile (Belgija). Njegova plošča z aranžmaji keltske baročne glasbe, posneta v sodelovanju z Dorotheo Oberlinger, je leta 2015 osvojila prestižno nagrado Echo Klassik.

Njegova glasbena skupina, Il Suonar Parlante, ki nastopa kot kvartet viol ali orkester, se posveča raziskovanju repertoarja stare glasbe in sodeluje s pomembnimi imeni jazz glasbe, kot so Kenny Wheeler, Uri Caine, Jim Black, Don Byron, Markus Stockhausen, Nguyen Lê, s pop pevci, kot je Vinicio Capossela, flamenco zvezdami, kot je Carmen Linares. Il Suonar Parlante je bil rezidenčni festivalski orkester na festivalu Stuttgart Festspiele 2010, BOZAR 2011.

Poleg vsega naštetega je objavil raziskovalna dela o glasbi in neobjavljenih skladbah (Fuzeau, Minkoff, Ut Orpheus). Igra violo da gamba, ki jo je izdelal Michel Colichon, leta 1688 v Parizu. Dodatne informacije so na voljo na spletni strani www.ilsuonarparlante.com