Žiga Brank, violina & Milan Hudnik, violončelo

Milan Hudnik
Milan Hudnik

Ponedeljek  3. 9. 2018   20:00

Tartinijeva hiša, Piran

 

Program:

  • Giuseppe Tartini: Piccola sonata za violino in violončelo št. 5 v F-duru 
  • Zoltán Kodály: Sonata za violončelo solo, op. 8 (1915)
  • Zoltán Kodály: Duo za violino in violončelo, op. 7 (1914) 

 

Violinist Žiga Brank in violončelist Milan Hudnik že vrsto let sodelujeta v različnih projektih komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Leta 2017 je bila 135. obletnica rojstva ter 50. obletnica smrti Zoltána Kodálya. Ob tej priložnosti sta pripravila več odmevnih koncertov z njegovo glasbo in ob podpori Madžarskega kulturnega centra za Založbo ZKP RTV Slovenija posnela zgoščenko.

 

Žiga Brank, violina

Žiga Brank

je profesor violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, od leta 2015 poučuje tudi na Akademiji za glasbo Ljubljana. Bil je koncertni mojster orkestra SNG Opera in balet Maribor, honorarno še Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, član orkestra Slovenske filharmonije ter Zagrebških solistov. Za seboj ima bogat opus posnetkov, ki jih je naredil za arhiv RTV Slovenija, med njimi tudi redko izvajani violinski koncert F. Busonija, celoten cikel sonat za violino solo, E. Ysaÿeja (RTV 2013) in tudi 24 caprices op. 1 N. Paganinija (2016).

 

Milan Hudnik, violončelo

je diplomski in podiplomski študij violončela končal na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Cirila Škerjanca. Izpopolnjeval se je pri prof. Mariu Brunellu in na seminarjih pri Igorju Gavrišu, Eleonore Schoenfeld in Onczaju Csabi. Večkrat je solistično nastopil s Simfoniki RTV Slovenija ter z orkestri Slovenske filharmonije, Akademije za glasbo, Rotaract in Festivala Bled. Je nagrajenec državnih tekmovanj mladih glasbenikov, na mednarodnem tekmovanju »Antonio Janigro« v Zagrebu leta 1996 pa je v najvišji kategoriji prejel posebno nagrado sklada Romano Romanini. Je namestnik soločelista v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, ustanovni član Komornega orkestra Društva slovenskih skladateljev, član ansambla Neofonija in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.