O festivalu

Tartini Festival

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov vedno znova navdušuje.

V letu 2023 bo potekal 22. festival. Koncerti Tartini festivala bodo tudi tokrat potekali v zgodovinskem ambientu Pirana in Kopra, s čimer obiskovalcem omogočamo tudi doživetje naše bogate arhitekturne dediščine.

Od leta 2005 deluje tudi festivalski ansambel Il terzo suono, ki spremlja slovite soliste. Ansambel sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov, vsako leto pa se ansamblu pridužijo tudi slovenski glasbeniki. Ansambel Il terzo suono predstavlja Tartinijevo glasbo tudi na drugih različnih festivalih in koncertih širom po Evropi in tako širi bogato izročilo Giuseppeja Tartinija.

V sklopu Tartini festivala potekajo tudi glasbeni večeri pod naslovom Tartini junior, kjer se predstavljajo mladi glasbeniki. Vsi, ki želijo izpopolniti svoje glasbeno znanje, pa so jim občasno na voljo tudi glasbene delavnice (masterclasses), na katerih poučujejo vrhunski svetovni glasbeniki.

Tartini festival vsako leto prinaša vrhunske, kakovostne koncerte, na katerih lahko prisluhnete glasbenikom z najboljšimi mednarodnimi referencami. V povezavi s slovensko glasbeno dediščino skladatelja Giuseppeja Tartinija stremi k širitvi obzorja in načrtno skrbi za ustrezno vrednotenje kulturne dediščine, ki nam jo slikovito ter radodarno ponuja že samo okolje. Festival vsako leto poskrbi tudi za predstavitev Tartinijeve violine, ki jo na koncertih igrajo izbrani svetovni violinisti.

Značilnost Tartini festivala je, da posebno pozornost namenja izvedbam glasbene literature baroka na izvirnih glasbilih in v zgodovinsko ustrezni interpretaciji literature 17. stoletja. Baročna glasbila predstavlja tudi kot aktualni instrumentarij s številnimi možnostmi uporabe v sodobni glasbi.

In nenazadnje: Tartini festival poteka v zgodovinskem in arhitekturnem biseru slovenske obale, v mestu Piran, ki je v celoti zavarovan kot kulturno-zgodovinski spomenik. 

 

Vljudno vabljeni.